Sastanak Zvizdić- Stoltenberg: BiH i NATO imaju zajednički interes

0

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se danas u Briselu sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Tokom sastanka, predsjedavajući Zvizdić je rekao da je strateški spoljnopolitički cilj Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u NATO.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina odlučna da promoviše mir,stabilnost, bezbjednost i prosperitet u regionu i globalno, te da je opredijeljena za produbljivanje saradnje u oblasti odbrane i bezbjednosti, te saradnje sa ciljem integracije regiona u evropske i euroatlantske integracije.

Upoznao je generalnog sekretara sa ispunjenjem uslova za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO. Naglasio je da BIH nastoji da zadovolji uslove iz Tallinna kako bi NATO moga donijeti što prije odluku o aktiviranju MAP-a.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao generalnog sekretara sa napretkom koji je postignut u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini.

Generalni sekretar Stoltenberg je pohvalio progres BiH u realizaciji zadataka za aktiviranje MAP-a i naglasio da je potrebno u potpunosti ispuniti uslove dogovorene u Tallinu.

Rekao je da NATO i BiH imaju zajednički interes, a to je jačanje saradnje u cilju sigurnosti i bezbjednosti. Zahvalio se na učešću BiH u NATO vođenoj misiji u Afganistanu u kojoj je, u ovom trenutku 55 pripadnika Oružanih snaga BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da BIH treba postati članica NATO, ne samo zbog garancije unutrašnje sigurnosti, nego i zbog činjenice da ce BiH prilagođavanjem standardima i vrijednostima koje zagovara NATO, postati savremena država u kojoj je demokratija, vladavina prava i poštivanje ljudskih prava trajna kategorija.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da se Bosna i Hercegovina kroz učešće u NATO aktivnostima aktivno priprema kako bi u budućnosti bila kredibilan, pripremljen i ozbiljan saveznik koji ce biti dodatna vrijednost ovom Savezu i da ocekuje da ce na slijedećem samitu NATO biti aktiviran MAP.

Sastanku je prisustvovao i Almir Džuvo, šef Misije BiH u NATO U Briselu.