SASE: Razlog neuspjeha prodaje dionica Bosnalijeka isključivo nepostojanje kupca

0

Iz Sarajevske berze- burze vrijednosnih papira kao razlog za neuspjeh jučerašnje vanredne aukcije za prodaju državnog udjela u kapitalu emitenta Bosnalijek d.d. Sarajevo isključivo navodi činjenicu da se na strani kupovine nije pojavio niti jedan potencijalni kupac.

Navodi koji su izneseni od strane predstavnika Agencije za privatizaciju FBiH o “tehničkim problemima”, ukoliko isti impliciraju bilo kakvu smetnju kod berzanskog sistema trgovine, apsolutno nisu utemeljeni. Isto tako, navodi “o izuzetno kratkom vremenu” impliciraju neku vrstu vremenskog ograničenja kod prodaje putem Berze.

“I ovaj navod želimo odlučno demantovati, i podsjećamo javnost da je vanredna aukcija zakazana dana 19.07.2016. godine na osnovu zahtjeva člana Berze koji zastupa Agenciju za privatizaciju FBiH, za 28.07.2016 godine, odnosno na datum koji je Agencija u svom zahtjevu izričito zahtjevala. Također, javnost je obaviještena o terminu održavanja predmetne aukcije istog dana kad je i zakazana, tj. 19.07.2016 godine”, navode iz Sarajevske berze/burze.

Ističu da je prodaja manjinskih paketa u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine putem Berze najtransparentniji i najefikasniji način privatizacije manjinskog državnog vlasništva, budući da isti omogućava svim zainteresovanim stranama ravnopravan tretman u procesu kupovine.