Šarović: Do septembra usvojiti ugovor o transportnoj zajednici

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je EU dala BiH rok do septembra da donese jasan stav o potpisivanju ugovora o transportnoj zajednici jugoistočne Evrope, te da će u suprotnom propasti sredstva za četiri projekta u iznosu od 90 miliona KM.

Šarović je rekao da razgovore u tom smislu vodi Ministarstvo transporta i saobraćaja, koje treba da nađe najbolja rješenja, zajedno sa nadležnim resornim ministrima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

“Mislim da sada imaju prostora da bez spoljnog uticaja nađu rješenje koje je u opštem interesu”, naveo je Šarović za “Nezavisne novine”.

On kaže da je politička situacija u BiH i dalje “vrlo rovita” jer je većina u parlamentu BiH problematična.

Šarović je istakao da je pitanje ima li pomenute većine jer su se parlamentarci “polarizovali”.

On je naglasio da se neće dogoditi ništa posebno ako poslanici odbace izvještaj o radu Savjeta ministara BiH.

“Mislim da ćemo sutra ovo vrijeme koristiti za politička nadmudrivanja. Ne mogu pretpostaviti kako će se glasati u Predstavničkom domu i kakav će biti konačni rezultat. Moj stav je – ako 2016. nije bila zadovoljavajuća, ne znam šta reći. Smatram da je prošla godina najuspješnija do sada kada je riječ o radu Savjeta ministara”, rekao je Šarović.

Govoreći o strategiji u oblasti energetike, Šarović je naveo da će treći energetski paket biti sproveden ako se prevaziđu prepreke i daju pozitivna mišljenja iz Srpske i Federacije.

“Biće nam skinute sankcije i moći ćemo računati na sredstva”, istakao je Šarović.

On je naglasio da, na planu evrointegracija, 2018. godina mora biti godina kandidatskog statusa BiH.

Srna