Šarović: Projekti dogovoreni s Grčkom od ključnog interesa i za cijeli region

0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović kazao je danas da su pitanja saradnje između BiH i Grčke u oblasti infrastrukture, energetike i transporta važna, ne samo za bilateralnu saradnju, već da se radi o projektima ključnim za cijeli region.

To je izjavio nakon sastanka kopredsjedavajućih Zajedničkog komiteta za ekonomsku i tehnološku saradnju između BiH i Republike Grčke održanog danas u Sarajevu, kada se sastao sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Republike Grčke Dimitriosom Mardasom.

Nakon sastanka Šarović i Mardas su potpisali Zajednički akcioni plan o ekonomskoj i tehnološkoj saradnji BiH i Grčke za dvogodišnji period 2016-2017.

Šarović je kazao da je ovo bila prilika da zajednički prođu kroz ekonomsku i trgovinsku saradnju BiH i Grčke, kada su zajednički konstatovali da dvije zemlje nemaju otvorenih političkih, i bilo kojih drugih pitanja.

Međutim, za obim trgovinske saradnje, s obzirom na dugogodišnje prijateljske odnose i uvezanost BiH i Grčke, kazao je da ne odgovara mogućnostima, standardima i interesima dvije zemlje te da obim razmjene, koji iznosi oko 100 miliona eura, može da se poveća.

S tim u vezi, dogovoreno je aktivno učešće Vanjskotrgovinske komore BiH i privrednih komora bh. entiteta na jednom od prestižnih sajmova biznis predstavljanja u Grčkoj, a Grčka je pozvana da učestvuje na Sarajevo biznis forumu.

U pogledu infrastrukturnih projekata, Šarović i Mardas su razgovarali o povezivanju dviju zemalja, posebno kroz Jadransko-jonski koridor, odnosno autoput.

BiH je, kazao je Šarović, posebno zainteresirana za ovaj projekt s obzirom na to da jug zemlje treba konekcije sa Grčkom, Crnom Gorom, Albanijom, i drugim zemljama kroz koje bi ovaj koridor prolazio.

Također, zajednički interes je iskazan u vezi implementacije dogovora o Jadransko-jonskom gasovodu i povezivanju na ključne gasne konekcije koje bi išle iz izvorišta Šah Deniz u Azejrbedžanu.

Šarović  je istaknuo da se radi o projektima ključnim za region i za nastojanja BiH da uvjeri Brisel, ukoliko i jedni i drugi žele napredak regiona ka EU, da je neophodno da pruže finanasijsku pomoć za ove infrastrukturne projekte.

BiH, istakao je, ima interes da jug zemlje uključi u ove velike projekte te da ima direktnu konekciju – da svi projekti prolaze kroz BiH, a ne da se priključuje na krak Jadransko-jonskog gasovoda, niti da autoput zaobilazi Mostar i Trebinje.

Također, konstatovano je da veliki potencijal postoji i u razvoju turizma BiH i Grčke, i to zimskog i ljetnog, ali da nedostaju odgovarajući sporazumi, avionska konkecija, čarter povezivanje… U tom smislu, danas je dogovoreno poduzimanje prvih značajnih koraka.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Grčke Dimitrios Mardas izrazio je zadovoljstvo što je protekla dva dana imao priliku učestvovati na sastancima gdje je, kako je rekao, promoviran politički i ekonomski dijalog.

Napomenuo je da su imali interesantne diskusije o različitim ekonomskim sektorima te da se susreo sa drugim zvaničnicima u BiH, predstavnicima Parlamentarne skupštine te predstavnicima ministarstava.

To je, kazao je, bila prilika da razgovoraju o svim pitanjima sa ekonomskog i političkog aspekta, kao i o budućnosti BiH u EU, i drugim srodnim pitanjima.

– Svi ovi napori doveli su do potpisivanja dva sporazuma, jednog između Komore za industriju i trgovinu Atine i VTKBiH, a drugi je danas potpisani Akcioni plan – rekao je Mardas.

Zaključio je da svi ovi sastanci mogu poslužiti kao kontakti koji će dalje voditi ka boljoj promociji ekonomskih i trgovinskih odnosa BiH i Grčke, a koji dalje vrše promociju političkog dijaloga. Svi ti faktori, dodao je, dovode do daljnje promocije mira u regionu.