Šarović: Prekršena pravila za izvoz krušaka u Rusiju

0

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović smatra da je neko prekršio pravila za izvoz krušaka u Rusiju koja su usaglasile institucije dvije zemlje, te da je BiH u opasnosti da izgubi mogućnost izvoza krušaka u Rusiju zbog, kako tvrdi, nemara i nerada ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca.

Šarović je istakao da je BiH u posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara, dobila dozvolu EU za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, pilećeg mesa, jaja, mesa u Tursku, te izvoz voća u Rusiju, a sada je u situaciji da ovo izgubi, saopćeno je.

“BiH je preuzela obavezu 2019. godine da će dvije godine uzastopno vršiti analize i podnositi izvještaj o pojavi eventualne bolesti živine što novi saziv Vijeća minstara nije uradio. To je isključiva nadležnost Ministarastva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH”, rekao je Šarović. 

“'MVTEO je nadležno, ali testiranja vrše entitetski nivoi. Komentar jednog državnog ministra da su ‘neke tvrtke iz FBiH dobile dozvolu’ je neoprostiva glupost. Ured za veterinarstvo daje dozvole, da li se radi o kompaniji iz Srpca, Mostara, Banje Luke, Sarajeva, nebitno. Sve što smo stekli, sada ćemo izgubiti i trebaz će nam godine da vratimo”, pojasnio je Šarović, saopćeno je iz SDS-a.