Šarović i Ivancov o unapređenju bilateralne saradnje

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov na današnjem sastanku u Sarajevu razgovarali su o provođenju saradnje dogovorene na sjednici Međuvladine bosanskohercegovačko-ruske komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju, održane 17. maja u Moskvi.

Riječ je o unaprjeđenju bilateralne saradnje, saradnje u oblasti poljoprivrede, energetike, nafte i gasa, industrije, poslovne saradnje te modernizacije objekata sektora toplinske i električne energije i hidroenergije.

Šarović je potvrdio opredijeljenost za što skorije okončanje preostalih bilateralnih pregovora za pristup tržištu u okviru Svjetske trgovinske organizacije, kako bi BiH do kraja 2017. godine postala njena punopravna članica.

U tom kontekstu, Ivancov izrazio je punu podršku pregovorima za ispunjavanje preostalih uslova za članstvo u ovoj važnoj svjetskoj organizaciji.

Ovom prilikom, ruski ambasador uručio je poziv ministra energetike Ruske Federacije Aleksandra Novaka, za učešće ministra Šarovića na Energetskom samitu, u oktobru u Moskvi, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Fena