Šarović: BiH treba biti tranzitna zemlja za gas

0

Bosna i Hercegovina bi trebala biti tranzitna zemlja za gas, bez obzira iz kojeg dijela on dolazio, jer bi na taj način mogla koristiti jeftine izvore energenata i ubirati tranzitne takse, izjavio je danas u Sarajevu državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, javlja Anadolu Agency (AA).

Šarović je prije susreta radnih grupa za energetiku Bosne i Hercegovine i Ruske Federacije u Sarajevu poručio da na taj način zagarantovana sigurnost snabdijevanja gasom.

“Ako se prekine gasovod, na primjer, u Ukrajini, onda imamo druge izvore snabdijevanja. To je u interesu građana. Ako imamo više izvora snabdijevanja, a ukoliko primjenimo evropske standarde, onda će gas za svakog od nas biti jeftiniji, jer je veća konkurencija. Zbog toga je naopako razmišljanje nekih u ovoj zemlji da se trebamo opredijeliti za samo jedan gasovod misleći da je ta zemlja možda nama prijateljska. To nema nikakve veze, ovo su ekonomski rezoni, evropski standardi, treba nam više izvora i da budu, ako je moguće, tranzitni preko BiH i da uberemo tranzitne takse. Lošija varijanta je da se priključujemo na ovaj ili onaj krak, jer ga moramo mi finansirati. Potrebno je da na takav način razmišljamo i svima će nam biti bolje te ćemo koristiti jeftine izvore energenata koji to nimalo nisu”, poručio je Šarović.