Šarović: BiH najnekonkurentnija u regionu

0
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović podržao je danas u Sarajevu nastojanja Agencije za unapređenje stranih investicija /Fipa/ da predstavi BiH kao zemlju koja je spremna za strane investicije, ističući da je BiH trenutno najnekonkurentnija zemlja u regionu.
“Lošijih od nas nema u regionu. Tačno je da određene procedure traju mjesecima i da su nas prestigli svi, uključujući i Albaniju, Kosovo i Makedoniju”, rekao je Šarović novinarima prije sastanka sa direktorom Fipe Gordanom Milinićem.
On je istakao da su Svjetska banka, odnosno Međunarodna finansijska korporacija /IFC/, a odskoro i EBRD, spremni da pruže tehničku pomoć u projektima koji se tiču poslovnog ambijenta, lakoće poslovanja, ekonomskih sloboda i opšte konkurentnosti u BiH.
Šarović je naveo da bi bio zadovoljan ukoliko BiH u ovoj godini zabilježi bolji rezultat u stranim investicijama nego prošle godine, te ako se vrati na period od prije nekoliko godina kada su bilježene investicije veće od milijardu maraka.