Šarović: BiH će biti lider u izvozu malina

0

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović očekuje da će BiH u narednom periodu postati regionalni lider u proizvodnji i izvozu malina.

“Spoljnotrgovinski bilans u proizvodnji maline prešao je 50 miliona KM i mislim da će se vrlo brzo udvostručiti jer za to imamo jako povoljne uslove”, rekao je Šarović u Doboju, nakon ceremonije otvaranja hladnjače firme “Euro stil”, koja posluje u okviru “Hifa-oil” grupacije.

Šarović je naveo da je riječ o važnoj investiciji za grad Doboj i čitavu regiju, koji će, zahvaljujući kapacitetu hladnjače od 2.000 tona skladištenog prostora, biti lider u proizvodnji i plasmana voća na domaće i inostrano tržište. On je istakao da resorno ministarstvo podržava ove i slične aktivnosti, jer grad Doboj sa opštinom Tešanj i okolnim lokalnim zajednicama može biti motor razvoja BiH.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović rekao je da će grad subvencionisati sa 10 odsto cijene po prodanom kilogramu proizvoda koje poljoprivrednici budu predavali u hladnjaču “Euro stil”.

Direktor preduzeća “Euro stil” Kemal Mujkanović rekao je da je hladnjača ima najsavremeniju opremu i da je po standardima ISOO I HASAP. On je istakao da je hladnjača već počela sa radom, da je fokus na jagodičastom voću, te da će u skladu sa potrebama tržišta uvesti i druge kulture.

Mujkanović navodi da je cilj preduzeća da izvozi krajnje proizvode, a ne sirovine. Koperanti su iz Republike Srpske i Federacije BiH, a kupci iz zemalja EU. Za potrebe hladnjače stalno je zaposleno oko 60 radnika.