Sarajlija postao direktor vodeće globalne firme koja mijenja svijet građevine

0

Od 1. maja dužnost predsjednika Uprave Holcima preuzima dosadašnji Holcimov direktor za Evropu i unapređenje poslovanja – Miljan Gutović.

Gutović je diplomirao na građevinskom fakultetu u sklopu Univerziteta u Sidneyju, a na istom je univerzitetu odbranio i doktorat. Na poziciji predsjednika Uprave naslijedit će Jana Jenischa.

Miljan Gutović je državljanin Australije, a u izvršnom odboru Holcim grupe je od 2018. godine. Prije funkcije direktora za Evropu rukovodio je poslovanjem Holcima na Bliskom istoku i u Africi. Prethodno je radio na više pozicija u Upravi kompanije Sika.

Neslužbeno se saznaje da je rođen u Sarajevu, a pouzdano se zna da su mu roditelji iz Bosne i Hercegovine te da odlično govori jezike s ovih prostora.

Međutim, njegov život i obrazovanje vezani su uz Australiju u koju se odselio, kako se neslužbeno saznaje, kao dijete.

Iz ove globalne kompanije za proizvodnju cementa i građevinskih materijala saopšteno je da joj je novi čelnik ojačao pozicije na tržištu i učinio dekarbonizaciju pokretačem profitabilnog rasta. Jan Jenisch je dobio zaduženje da provede IPO Holcima Sjeverna Amerika, odnosno izlazak na berzu u SAD-u.

– Miljan Gutović je stručan i visokokvalificiran menadžer koji je imao ključnu ulogu u transformaciji Holcima kao lidera u održivim i inovativnim rješenjima u građevinarstvu. Zaslužan je za rekordnu profitabilnost Holcimova poslovanja u Evropi – istaknuo je Jenisch.

Miljan Gutović je, kako su saopštili iz Holcima, unaprijedio proizvodnju energije iz obnovljivih izvora te uveo niskougljična zamjenska goriva u proizvodni proces, ubrzao uvođenje zelenih rješenja u transport i logistiku te uveo tehnologiju budućih generacija. Unaprijedio je i digitalne procese u Holcimu.

– Kao inženjeru građevinarstva koji je impresioniran građevinskom industrijom, mogu reći da je Holcim najbolja kompanija u kojoj želim raditi. Uz dekarbonizaciju i napredne tehnologije koje utječu na transformaciju načina na koji se gradi, može se reći da je ovo dosad najuzbudljivije razdoblje za graditeljski sektor – izjavio je Miljan Gutović, koji je ujedno i član savjetodavnog odbora Globalnog udruženja za cement i beton.

Holcim je prije mjesec dana objavio da je realizirao tri strateška preuzimanja akvizicije. U Španiji je preuzeo većinski udio u kompaniji Artepref, u Grčkoj je preuzeo W.A.T.T. Recycling, firmu specijaliziranu za upravljanje otpadom koja proizvodi zamjenska goriva, dok je u Velikoj Britaniji preuzeta kompanija Eco-Readymix, izvijestio je Jutarnji list.