Sarajevski kiseljak, Konzum i Mercator zvanično dobijaju novog vlasnika

0

Evropska komisija odobrila je, u skladu s Uredbom EU-a o koncentracijama, da Pavao Vujnovac iz Hrvatske stječe isključivu kontrolu nad Fortenova grupom MidCo B.V. u Nizozemskoj, objavljeno je u srijedu.

Transakcija se prvenstveno odnosi na poljoprivredni sektor, kao i na proizvodnju hrane i opskrbu robom široke potrošnje u Hrvatskoj, Sloveniji i u više država na Balkanu koje nisu članice EU-a.

Komisija je zaključila kako je učinak transakcije na tržišno natjecanje na tržištima na kojima društva posluju ograničen. Prijavljena transakcija ispitana je u okviru uobičajenog postupka revizije koncentracija.

Fortenova je u novembru prošle godine objavila saopćenje u kojem najavljuje da će se riješiti ruskih suvlasnika firme koji su pod sankcijama.

– Danas je Fortenova Group TopCo B.V., nizozemska holding kompanija koja je krovni vlasnik Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj i regiji, odnosno dobro poznatih kompanija kao što su primjerice Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK Vrbovec, najavila transakciju promjene vlasničke strukture koja bi trebala ojačati i osigurati buduće uspješno poslovanje Fortenova grupe – objavili su.

Jedna od tih kompanija je i Sarajevski kiseljak, podsjeća BiznisInfo.ba.

Nova vlasnička struktura spriječit će nanošenje daljnje finansijske štete i stvaranja operativnih poteškoća u poslovanju, koje su do sada bile rezultat činjenice sudjelovanja sankcioniranih suvlasnika u vlasništvu kompanije, prenose 24sata.hr.

Biznisinfo.ba podsjeća da je Mercator u BiH prošle godine projen Konzumu. Radnje su i dalje brendirane kao Mercator, ali ustvari su to sada Konzumove prodavnice.