Sarajevski aerodrom čeka “vrelo ljeto”: Stiže veliki prevoznik, linije je teško i pobrojati

0

Saudia Group, koju čine Saudi Arabian Airlines i niskobudžetni prijevoznik Flyadeal, najavila je pokretanje 25 novih linija ovog ljeta, od kojih su dvije u našem regionu – Sarajevo i Tivat.

Njima će upravljati saudijska niskotarifna kompanija Flyadeal iz glavnog grada Rijada, na sezonskoj osnovi.

Uskoro se očekuje puštanje karata u prodaju. Zračni prijevoznik će se natjecati s niskobudžetnim prijevoznikom Flynasom iz Rijada za Sarajevo i Tivat.

Flynas će u početku imati tri leta sedmično između Rijada i Sarajeva od 16. aprila, s povećanjem na četiri leta sedmično između 23. juna i 31. avgusta, prije nego što će se smanjiti na dva leta sedmično od 2. septembra do 28. oktobra.

Flynas će otvoriti letove za Tivat 1. juna, s tri sedmična leta do 31. avgusta. Ruta će zamijeniti Podgoricu, koja je pokrenuta prošle godine, ali se neće vratiti ovog ljeta.

Flyadeal je pokrenut 2017., a zračni prijevoznik sada upravlja flotom od 26 Airbusa A320. Nedavno je najavio sporazum s Airbusom za narudžbu trideset potpuno novih A320neo i dodatnih dvadeset uskotrupnih modela, javio je Ex-Yu Aviation News.

Na svim tržištima u bivšoj Jugoslaviji povećana je potražnja za letovima u Saudijsku Arabiju u protekloj godini, jer Kraljevina ublažava uvjete za ulazak i otvara se turizmu. Saudijsko tržište, koje broji više od trideset miliona ljudi, također traži nove prilike za putovanja, a Balkan se pokazao popularnim među turistima.

Bosna i Hercegovina je već kapitalizirala ove trendove, a Crna Gora se sve više okreće Zaljevu, dok zemlja nastoji diverzificirati svoja izvorna ljetna tržišta.

Osim letova iz Rijada, sarajevski aerodrom nudit će i letove iz Jeddaha kojima će obavljati Flynas dva puta sedmično, od 23. juna do 29. septembra.

Omanski Salam Air će imati dvije sedmične rotacije iz Muscata za Sarajevo od 2. jula do 8. septemba. Kuvajtska Jazeera Airways obnovit će sezonske operacije od 20. aprila.

Letove će se u početku održavati dvaput sedmično, prije povećanja na četiri puta sedmično od 18. juna do 9. septembra, nakon čega će se vratiti na dva puta sedmično.

Osim toga, Flydubai će obavljati tri sedmične linije iz svog središta za Sarajevo do sredine juna, nakon čega će letjeti dvaput dnevno do sredine septembra. Letovi će se nakon toga smanjiti na četiri sedmično.

Qatar Airways će obnoviti sezonske operacije iz Dohe 2. juna, s četiri sedmična leta do 10. septembra. Wizz Air Abu Dhabi nastavit će svakodnevno letjeti za glavni grad Bosne i Hercegovine.

Za razliku od prethodnih godina, niskobudžetni prijevoznik Air Arabia ovog ljeta nema planirane letove za Sarajevo, niti iz svojih čvorišta u Sharjahu niti iz Abu Dhabija.

Inače, ovdje su spomenuti samo letovi ka jednom dijelu svijeta. Osim toga, sigurno će biti novih linija i ka Evropi. Aerodrom Sarajevo potpisao je ugovor s jednom velikom kompanijom koja će otvoriti svoju bazu u Sarajevu što će sigurno rezultirati značajnim brojem novih linija. O kojoj kompaniji je riječ bit će poznato narednih dana, piše BiznisInfo.ba.