Sarajevska općina umanjuje zakupnine za 50%

0

Općinski načelnik i komandant Općinskog štaba civilne zaštite Ibrahim Hadžibajrić sazvao je danas vanrednu sjednicu štaba povodom vanredne situacije zbog pojave korona virusa i poduzimanja hitnih mjera i aktivnosti.

“Moramo biti svjesni situacije i u kojoj mjeri ovo pogađa našu općinu i naše građane. Naša je obaveza da u ovoj situaciji preuzmemo dio tereta na sebe i kao lokalna zajednica pomognemo najugroženijim, olakšamo poslovanje privednim subjektima i spriječimo otpuštanje radnika,” kazao je Hadžibajrić.

Općinski štab civilne zaštite potom je razmatrao prijedloge o tome kako pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva, a to su penzioneri, porodilje i socijalno ugroženi. Istovremeno, razmatrano je i kako omogućiti privrednicima u Starom Gradu da što lakše posluju i nose se sa posljedicama ekonomske krize zbog korona virusa.

Umanjenje zakupnine

“Kako bi se podržao rad privrednih subjekata i spriječilo otpuštanje radnika, Općina Stari Grad Sarajevo, počevši od danas, umanjuje cijenu zakupa za poslovne prostore, javne površine i reklame za 50%, izuzev bankarskog sektora za koji se procjenjuje da i dalje jednako posluju. Ova odluka bit će na snazi do 30. aprila 2020. godine nakon čega će se ponovo razmatrati situacija i donijeti odluka u skaldu sa stanjem na terenu”, poručio je Hadžibajrić.

Istaknuto je da je općina Stari Grad lokalna zajednica koja najvećim dijelom živi od turizma, te da će posljedice zbog problema koje u turizmu izaziva korona virus biti velike.

Pomoć ugroženima

Iz tog razloga, Opštinski štab civilne zaštite Stari Grad jednoglasno je prihvatio prijedloge općinskog načelnika i komandanta štaba da se izdvoje sredstva u iznosu od 500.000 KM za pomoć ugroženim kategorijama.

“Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, na osnovu svoje evidencije sačinit će spiskove najugroženijih kategorija stanovništva: penzionera, porodilja, boraca i drugih socijalno ugroženih te će im biti podijeljene jednokratne novčane naknade u cilju nabavke dezinfikacionih sredstava, lijekova i hrane. Ovaj zaključak stupa na snagu sa danom donošenja, te će nadležna služba odmah poduzeti potrebne aktivnosti u cilju podjele sredstava,”kazao je Hadžibajrić.

Ograničenje rada

Također, Općina Stari Grad od danas ograničava rad svih ugostiteljskih objekata u Starom Gradu do 22,00 sata, a policijski službenici Prve PU- PS Stari Grad bit će zaduženi za kontrolu stanja na terenu, izricanje opomena i kazni za one koji se ne budu pridržavali.

Istovremeno, Općina apeluje na građane, posebno na roditelje čija djeca su oslobođena redovne nastave da se ponašaju odgovorno i u skladu sa datim preporukama u smislu okupljanja na javnim mjestima, pa i ugostiteljskim objektima.

Služba za opće i inspekcijske poslove Općine Stari Grad će redovno vršiti kontrole javnih površina i kontrolisati pridržavanje mjera i preporuka. Istovremeno, u cilju olakšavanja poslovanja privrednim subjektima kojima su izrečeni prekršajni nalozi od strane općinske inspekcije pred nadležnim sudovima, Općina će tražiti svođenje novčanih kazni na najmanju moguću mjeru.

Sve ove mjere poduzimaju se u cilju prevazilaženja nastale situacije, pomoći ugroženim kategorijama i privrednim subjektima. Istovremeno, pozivaju se građani da se pridržavaju svih propisanih mjera i aktivnosti u cilju suzbijanja širenja korona virusa, te da se ne stvara panika među stanovništvom s obzirom da se poduzimaju sve neophodne mjere, saopćeno je iz ove sarajevske općine.