Sarajevska kompanija jedina u regionu pravi igračke “za spas planete”

0

Sarajevska kompanija Bioplastic Toys BIH bavi se proizvodnjom i prodajom igračaka od bioplastike. Osnovana septembra 2021. godine, pokrenuta je dvostrukom ambicijom: osigurati djeci svijeta pristup zdravim i kvalitetnim igračkama i doprinijeti zaštiti planete od zagađenja.

Više nego samo proizvođač igračaka, mi smo pokretač pozitivne promjene, kaže za BiznisInfo.ba osnivač kompanije Kenan Piro.

Ovaj mladi poduzetnik od svoje 18. godine putuje i stiče nova iskustva širom svijeta što ga je navelo na razmišljanje da ovu inovativnu ideju razvije u Bosni i Hercegovini.

Jedinstveni u regionu

Danas je Bioplastic Toys BiH jedina kompanija u regionu i šire koja proizvodi igračke od 100% bioplastike, bez dodanih metala ili plastike od kancerogenih izvora.

Jedinstveni su po tome što za izradu igračaka koriste materijale kao što su kukuruzni skrob, šećerna trska, grah… Pitali smo Piru kako izgleda proces izrade igračaka od takvih materijala.

– Proizvodnja igračaka odvija se kroz besprijekoran proces, bez generisanja otpada ili toksičnih materija. Naša posvećenost očuvanju okoliša i zdravlju zajednice odražava se u svakom koraku proizvodnog lanca, težeći čistoći i optimalnom korištenju prirodnih resursa. Naša predanost održivosti nije samo odgovornost, već i strast. Imajući na umu važnost zaštite okoliša za buduće generacije, fokusiramo se na kreiranje igračaka koje ne samo što potiču igru, već i promovišu zdravstveni i ekološki osviješten način života – kazao nam je Piro.

Materijali koje koriste su ekvivalentni konvencionalnoj plastici, ali se ističu po izvorima odakle potiču. Pomno odabrani resursi ne samo da su ekološki prihvatljivi, već i proizvode materijal koji je u potpunosti siguran za upotrebu. Time postižu ne samo ekološki osviještenu proizvodnju, već i podržavaju zdravstvene standarde.

– Proces proizvodnje ne samo da donosi radost i zadovoljstvo kroz igru, već istovremeno doprinosi očuvanju čistoće zraka u našem gradu. U svakoj igrački koju stvaramo, prepoznajemo našu strast prema zdravom životnom stilu i očuvanju okoliša, stvarajući harmoniju između ljudi i prirode – kazao nam je Piro.

Ove igračke potiču i razvoj fine motorike i socijalno-emotivnih sposobnosti.

– Naši modeli igračaka ne samo da osiguravaju potpunu sigurnost najmlađima, već se ističu i po svojoj didaktičnosti, što ih čini nezaobilaznima kako na domaćem tako i na globalnom tržištu igračaka. Razvoj fine motorike i socijalno-emocionalnih vještina ključni su faktori motivacije za tim Bioplastičnih igračaka u daljnjem usavršavanju koncepta. Djeca koja razvijaju fine motoričke sposobnosti lakše će se nositi s dnevnim aktivnostima brige o sebi. Što je veća interakcija djeteta s okolinom i sadržajima koji ga okružuju, to će njegovo iskustvo biti bogatije, a vokabular raznolikiji, omogućavajući mu da izrazi svoje doživljaje i da ih podijeli s drugima na suptilan i autentičan način – navodi Piro.

Igračke proizvedene u Bioplastic Toys BiH mogu se pronaći na njihovoj web stranici, Instagram i Facebook stranici kao i na platformi Orea.ba, a kompanija je trenutno i u fazi pronalaska partnera, sa kojim planira izaći na EU i globalno tržište.

Piro za BiznisInfo.ba kaže kako je pokrenuti biznis i održati ga u našoj državi jako teško i zahtijeva puno samostalnog rada i truda ka cilju koji ste sebi postavili. No ipak, svakoj osobi koja ima ideju preporučujem da pokrene svoj biznis, jer kako kaže “nikada ne znamo u kojoj ideji i geniju stoji uspjeh”.

A iza uspjeha Bioplastic Toys BiH stoji i jedinstven moto: “Save the planet from pollution”.

Spasimo planetu od zagađenja

– U domovima, vrtićima i školama učimo djecu da ne bacaju otpatke u prirodu. Ali, ako bolje pogledamo oko sebe, vidimo da je naše okruženje zagađeno, a posebno plastičnim otpadom. Milioni tona plastike godišnje završavaju u oceanima, ugrožavajući floru i faunu našeg planeta. Igračke od bioplastike nude rješenje za ovaj problem. Izrađene od obnovljivih resursa poput šećerne trske ili kukuruza, ove igračke su potpuno biorazgradive. To znači da se, ukoliko se nađu u prirodi, u roku od 90 dana razgrađuju na prirodan način, bez štetnog utjecaja na okoliš. Preuzmite odgovornost i budite dio promjene! Odaberite igračke od bioplastike i podstaknite održivu budućnost – poručuje Piro.