Sarajevo Wine Weekend slavi 15. rođendan

0

U Sarajevu će se, 18. i 19. oktobra, u Domu Armije u Sarajevu održati jubilarni 15. Sarajevo Wine Weekend. Ovaj festival vina je za deceniju i po postojanja narastao od lokalnog, malog događanja koji su organizovali entuzijasti do najvećeg bh. eventa i jednog od najznačajnijih festivala ovog tipa u regionu.

Na Sarajevo Wine Weekendu je najavljeno učešće oko 70 vinarija iz Bosne i Hercegovine, regiona i Evrope, a njih dvadeset će se premijerno predstaviti vinskoj publici u Sarajevu. Posebna poslastica za ljubitelje i ljubiteljice bh. sorti će biti zajedničko izlaganje Udruge Blaž (blatina i žilavka), koju su po uzoru na evropske i svjetske vinarije osnovali hercegovački vinari novih generacija.

Gošća festivala ove godine će biti Caroline Gilby, Master of Wine. Caroline je vinska stručnjakinja, spisateljica koja piše i za čuveni Decanter i govornica o vinima i vinskim sortama. Gilby se nalazi u ekskluzivnom svjetskom društvu od 200 ponajboljih sommeliera i sommelierki. Ovo je članstvo ograničeno brojem, i samo najbolji/e uspiju upisati svoje ime na listu, a Gilby to svakako jeste.

Festival će, kao i ranijih godina, pratiti vinska dešavanja u gradu, a po zaključenju festivalske satnice u subotu i publika i vinari će se iz Doma Armije preseliti na NLB Sarajevo Wine Weekend after party, koji se i ove godine održava u Coloseum Clubu. Novitet Sarajevo Wine Weekenda su bespovratne čaše najpoznatijeg svjetskog proizvođača staklene galanterije namijenjene vinskoj umjetnosti, Riedel, koje će poslužiti kao ulaznice, navodi se u saopćenju.