Akcija FUP-a: Među uhapšenima i izvršni direktor za distribuciju Elektroprivrede BiH

0

U današnjoj akciji Federalne uprave policije kodnog naziva “Bosna” koja se provodi po nalogu Kantonalnog tužilaštva KS u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu, uhapšene su četiri osobe.

Kako se nezvanično saznaje, među uhapšenima je izvršni direktor za distribuciju Elektroprivrede BiH Esed Džananović.

Njega je Vlada FBiH imenovala na ovu poziciju na sjednici održanoj 24. februara ove godine. Mandat mu je počeo od 1. marta ove godine.

Uhapšen je i glavni tehničar ORL odjela na KCUS-u Safet Bibić koji je na sjednici Vlade KS održanoj 29. marta ove godine imenovan za člana Upravnog odbora JU Psihijatrijska bolnica KS.

Uhapšeni su i Nedžad Trako te Ramiz Karavdić.

Prema navodima Tužilaštva KS oni se sumnjiče da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, primanje dara ili drugih oblika koristi i primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem.

“Sumnjiče se da su organizirali grupu te koristeći svoj utjecaj zapošljavali osobe u javna preduzeća, zdravstvene i visokoškolske ustanove u Federaciji tako što su zahtijevali i primali novac ili druge oblike koristi”, navodi se u saopćenju.

Prema navodima FUP-a u pretresima je do sada pronađena veća količina novca u raznim apoenima, dokumentacija, zabilješke, diplome, indeksi, računari, računarska oprema, telefonski aparati i SIM karice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa naprijed navedenim krivičnim djelima.

Pripadnici FUP-a vrše pretrese na sedam lokacija u sva tri kantona.