Sarajevo domaćin Rotary Konferencije

0

Prošla sedmica u Sarajevu bila je u znaku Rotaryja. Naime, po prvi put se Konferencija Distrikta 1910, kojem pripadaju i bosanskohercegovački klubovi, održala van Austrije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji je učestvovalo 140 klubova iz cijelog distrikta 1910, a prisustvovalo je preko 500 predstavnika iz jugoistočne Austrije i iz cijele Bosne.

– Konferencija je počela u petak Welcome Partyjem u restoranu "Apetit", dok je u subotu upriličena cjelodnevna konferencija, na kojoj je predstavljen i novoosnovani Rotary Club Cazin u distriktu 1910. Prva predsjednica ovog kluba je Esmira Kapić, a novoosnovani Rotary Club Cazin ima 24 člana. Na samoj dodjeli chartera bio je i jedan od osnivača kluba Mensur Mulalić, te Refko Rošić – kaže Adnan Kovačević, novi predsjednik Rotary Cluba Sarajevo.

Konferencija je održana uz podršku guvernera Herberta Pfeiffera i uz pomoć lokalnih klubova – Rotary Club Sarajevo, Rotarakt Club Sarajevo, Rotary Sarajevo- International Delta i Rotary Club Sarajevo-Ilidža.

Kao kruna rotarijanske godine za Rotary Club Sarajevo u nedjelju u sarajevskom BKC-u održan je koncert “Rotary za umjetnost” koji je još jednom okupio talente, aranžera i kompozitora Ammara Jažića i baritona i prvaka opere Marka Kalajanovića.

Koncert je izveden od strane simfonijskog orkestra koji je sastavljen od najboljih muzičara iz Sarajeva i Zenice.

Koncert je bio humanitarnog karaktera, a sav prihod od ulaznica je doniran za stipendije najtalentovanijih učenika BiH. Tom prilikom je došlo do primopredaje dužnosti između predsjednika Emira Arslanagića i Adnana Kovačevića, novog predsjednika Rotary Cluba Sarajevo za novu rotaryjansku godinu.

Podsjetimo, prvi Rotary klub u svijetu je osnovan 1905. godine u Chicagu, dok u Bosni i Hercegovini trenutno aktivno djeluje 15 Rotary klubova. U Sarajevu postoje tri kluba, Rotary Club Sarajevo, Rotary Sarajevo- International Delta i Rotary Club Sarajevo-Ilidža. Cilj rotary klubova je pružanje humanitarne pomoći, podsticanje visokih etičkih standarda u svim profesijama i unapređenje dobre volje i mira u svijetu. Danas u svijetu postoji preko 35.000 klubova u preko 150 zemalja, koji imaju 1,2 miliona članova.