Sarajevo bogatije za sedam trolejbusa

0

Kantonalno javno komunalno preduzeće “Gradski saobraćaj”(GRAS) bogatije je za još sedam trolejbusa. Nekoliko novonabavljenih vozila već je pušteno u saobraćaj, a kako je rekao ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, koji je obišao trolejbuski depo, ovim je ostvareno obećanje dato na početku prošle godine. 

– Ovim smo u posljednjoj godini nabavili 14 novih vozila koja će unaprijediti javni gradski prijevoz u Sarajevu. Podsjetit ću da je preko Evropske banke za obnovu i razvoj raspisan poziv za nabavku 25 novih najsavremenijih zglobnih trolejbusa, koji će moći raditi bez kontaktne mreže i na bateriju voziti između 10 i 12 kilometara. Osim trolejbusa, u protekloj godini nabavljeno je i deset zglobnih autobusa na plin, dakle ukupno 24 vozil – rekao je ministar Šteta.

Navodi da je jučer preko Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) objavljen javni poziv za nabavku deset minibusa, čime će se unprijediti saobraćaj u padinskim dijelovima grada. Prema očekivanjima, vozila bi trebala biti na raspolaganju na proljeće ove godine.

Osim nabavke vozila, kad je preduzeće GRAS u pitanju, mnogo će se raditi i na infrastrukturnim stvarima. To se, prije svega, odnosi na trolejbuski depo.

– S obzirom na to da nabavljamo nove trolejbuse, bit će potrebno osigurati i adekvatne uvjete za parkiranje i servis. U saradnji s GRAS-om, napravit ćemo projekt kako bismo trolejbuski depo dodatno osnažili u smislu građevinskih radova i potrebne infrastrukture. Ljudima koji ovdje rade, osigurat ćemo optimalne uvjete – rekao je ministar Šteta, koji je dodao da očekuje da će se do 2022. kompletan trolejbuski saobraćaj obavljati potpuno novim vozilima.

– Osim 25 novih trolejbusa za koje je javni poziv već raspisan, imamo osigurana sredstva za 2021. godinu za nabavku još 15 trolejbusa. Uz proširenje trolejbuske mreže do Vogošće, čija će implementacija početi u drugoj polovini ove godine, a 2021. će biti u funkciji, na raspolaganju bi trebali imati 40 vozila – rekao je ministar Šteta.