Saradnja BiH i Japana: Umjesto humanitarne pomoći, privlačiti investicije

0

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić primio je novoimenovanog ambasadora BiH u Japanu Borislava Marića s kojim je razgovarao o aktivnostima Agencije na privlačenju stranih ulaganja, promociji države i njenih potencijala, te dosadašnjem iskustvu u radu s potencijalnim japanskim investitorima.

Ambasador Marić je upoznat o saradnji FIPA-e i Ambasade Japana u BiH koja ide u pravcu zamjene  japanske humanitarne pomoći japanskim investicijama u BiH i novim radnim mjestima za građane BiH.

Kao rezultat te saradnje u oktobru prošle godine BiH su posjetili potencijalni japanski investitori, s kojima FIPA intenzivno kontaktira u želji da se u BiH konačno realiziraju japanske investicije.

Istaknuto je da FIPA od svih ambasadora BiH očekuje da im ekonomska diplomatija bude prioritet u radu, da rade na dovođenju investitora u zemlju kao i na povećanju izvoza iz BiH.

Milinić je zaželio ambasadoru uspješnu misiju uz želju za ostvarenjem što više kontakata s potencijalnim investitorima iz Japana, a koje će uputiti u FIPA-u radi realizacije investicija.

Također, ambasadoru je sugerirano uspostavljanje kontakta s predstavnikom FIPA-e u Japanu koji je dao veliki doprinos za izvoz bh. vina na japansko tržište, kao i promociji BiH kao turističke destinacije, saopćeno je iz FIPA-e.