SAPLAST je pouzdan partner i u evropskim okvirima

0

Od osnivanja 1997. godine do danas, kompanija Saplast iz Sarajeva bilježi konstantan rast i razvoj. Osim što je jedan od vodećih proizvođača PVC i ALU stolarije u BiH, kompanija je uspjela ući i na brojna tržišta širom Evrope. Među projektima na kojima rade su kompleks St. Urbain u Strasbourgu, studentski kampus u Bornholmu u Danskoj, stambeni kompleks u Hamburgu, zgrada Željezničke stanice u Bertrixu u Belgiji kao i brojni projekti u našoj zemlji. 

Ramiz Hajdarević iz marketing službe kompanije kaže u razgovoru za BiznisInfo da su investitori Saplast prepoznali kao kvalitetnog i pouzdanog partnera pa su novi poslovi za 2018. godinu već dogovoreni.

Poslovna 2017. je iza nas. Kako ste zadovoljni dosadašnjim poslovnim rezultatima?

Gledano u cjelini, godina koja je na izmaku može se okarakterisati kao pozitivna. Prije svega, Saplast doo Sarajevo je kao kompanija zadržao postojeću poziciju na bh. tržištu, koja nas svrstava među vodeće proizvođače PVC i ALU stolarije. Uporedo s tim, otvarali smo nova tržišta širom Evrope koja su dodatno proširila naš obim rada.

Osim proizvodnje i težnje ka otvaranju novih poslova, dosta pažnje posvetili smo poboljšanju vlastitih kapaciteta i resursa, kako ljudskih, tako i tehničkih.  Podatak da sada imamo oko 10.000 m² proizvodnog pogona dovoljno govori o našem razvoju.

 

Možete li ukratko predstaviti razvojni put kompanije, kada je osnovana i koliko se za to vrijeme razvila?

Od osnivanja 1997. godine pa do danas, Saplast bilježi konstantan rast i razvoj. Iza nas su hiljade pređenih kilometara i mnogi sati provedenih na prezentacijama naših proizvoda širom Evrope. Naši inostrani partneri su prepoznali kvalitet koji nudimo i rezultati su tu. Uspjeh ne može doći preko noći, već je za to potreban dugotrajan rad. Zahvaljujući tome, danas je Saplast i u evropskim okvirima respektabilan partner koji je sposoban odgovoriti i najsloženijim zahtjevima kupaca.

Dokaz tome je i podatak da posjedujemo ISO certifikate 9001:2015 i 14001:2015, kao i certifikat o kvalitetu izdat od strane Danskog tehnološkog instituta DVC-standard, a u toku je i implementacija francuskog standarda „Cekal“. Za izradu elemenata koristimo samo prvoklasne materijale, renomiranih evropskih i svjetskih proizvođača.

Kako je kompanija organizirana danas i s kakvom opremom radite?

Mašine s kojim radimo su visoke CNC tehnologije i direktno su povezane sa centralnim kompjuterskim sistemima koji nadziru kompletan proces proizvodnje. Moramo spomenuti implementaciju posebnog softvera, po čemu smo prvi u našoj branši na ovim prostorima, a koji je u saradnji sa jednom softverskom kompanijom iz Njemačke u potpunosti prilagođen našim potrebama i zahtjevima, te sa njim nadziremo sve faze proizvodnje: prvu ponudu za kupca, nabavku materijala, kontrolu utroška materijala, kontrolu i proces izrade, normiranje učinka svakog radnika ponaosob, pakovanje, isporuku i sve ostalo.

Naši ljudi su stručni i kompetentni, konstantno se unutar firme vrši edukacija i primjena novih vještina i znanja. Sve to zajedno rezultira kvalitetnim proizvodom koji Saplast isporučuje svojim kupcima. Unutar firme postoje precizno definirani standardi rada kad je riječ o svakom segmentu proizvodnje i njihovo poštivanje i provedba garant su dobrog posla.

Posljednjih godina sve više radite u inostranstvu. Koja su vaša najvažnija tržišta?

Prva inostrana pošiljka otpremljena je 1999. godine, a danas Saplast izvozi oko 70% svog proizvedenog asortimana. Naši proizvodi se od ranije isporučuju i ugrađuju u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Belgiji, Francuskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, a od ove godine i u Danskoj. Napomenuo bih još i činjenicu da je Saplast u 2017. godini imao i jednu pošiljku za Australiju.  

Trenutno je najaktuelnije tržište Francuska. Kako je izgledao ulazak na ovo, pretpostavljam vrlo zahtjevno tržište?

Saplast je od ranije prisutan na francuskom tržištu, gdje smo u bližoj prošlosti uspješno realizirali nekoliko manjih projekata. Investitori u toj zemlji su prepoznali u nama pouzdanog i kvalitetnog partnera za poslovanje i rezultat toga su veći projekti u kojima smo učestvovali ove godine, a već su potpisani ugovori i za 2018. godinu, koji nam obezbjeđuju posao u sedam mjeseci u toj godini.

Kompleks St. Urbain u Strasbourgu

Možete li navesti neke od najznačajnijih projekata u BiH i inostranstvu?

Prije svega, to je stambeni kompleks St. Urbain u Strasbourgu čija realizacija je planirana 2018. godine, zatim studentski kampus u Bornholmu u Danskoj, stambeni kompleks u Hamburgu, zgrada Željezničke stanice u Bertrixu u Belgiji, zgrada Službe za poslove sa strancima BiH, Klinika za ortopediju KCUS, Trebevićka žičara, Stambeni kompleks Džekos na Kromolju, Fakultet za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, stambeni objekat „Sarajevo River“ na Ilidži i drugi. 

Trenutno je aktuelan novi proizvod – Premium+ ulazna vrata namijenjena za inostrano tržište. Možete li nam reći nešto više o tome?

Vrata „Premium+“ su nešto novo na našem tržištu i ona su jedinstven inovativan proizvod koji postavlja nove standarde u pogledu estetike,čvrstoće, stabilnosti , toplinske i zvučne izolacije aluminijskih ulaznih vrata. Platforma vrata je bazirana na posebno razvijenom troslojnom aluminijskom sistemu sa duplim termičkim prekidom, koji je projektovan, ekstrudiran i patentiran u suradnji sa firmom Schüco.

Upotrebom ovog sistema mogu se postići visoke izolacione vrijednosti kao i produkcija većih dimenzija ulaznih vrata, bez strepnje za čvrstoću i stabilnost. U „Premium+“ ulazna vrata ugrađuju se samo najkvalitetniji materijali svjetski poznatih brendova, izrađuju se najmodernijom tehnologijom i pod stalnom su kontrolom proizvodnih procesa. Veliki izbor boja, modela i dodatne opreme će u potpunosti ispuniti i opravdati sva očekivanja i najzahtjevnijih kupaca. 

Ovu godinu kada je u pitanju bh. ekonomija obilježili su pozitivni trendovi kada je u pitanju izvoz koji ove godine bilježi rekordne rezultate. Bh. industrija se konačno budi. Šta je ono najvažnije što bi vlasti trebale uraditi da olakšaju firmama poslovanje?

U svakoj državi, ključ je stvaranje pozitivnog poslovnog ambijenta koji će kompanijama omogućiti da što jednostavnije i bez komplikovanih procedura obavljaju svoje poslove. Kad se u BiH stvore zakonski okviri koji skraćuju birokratske procedure, onda će se naše firme moći mnogo kvalitetnije fokusirati na svoje aktivnosti i postizanje što boljih poslovnih rezultata. 

Koliko je osoba zaposleno u kompaniji Saplast te da li su u planu neka nova zapošljavanja?

Saplast upošljava oko 120 radnika, a upošljavanje se vrši u skladu sa ukazanim potrebama i povećanjem obima posla.

Stalna komunikacija sa kupcima

Saplast je kompanija koja mnogo vodi računa o mišljenju kupaca, Hajdarević iznosi jedan podatak koji to i potvrđuje: