Šantić: Potrebno je poboljšati saradnju Privredne komore i Vlade Federacije

0

Saradnja Privredne komore s Vladom Federacije BiH nije na zadovoljavajućem nivou, a isto tako vjerujem da ni premijer FBiH Fadil Novalić nije zadovoljan tom saradnjom, izjavio je u razgovoru za Agenciju Fena predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić.

Dodao je da postoji određena saradnja prije svega s Ministarstvom energije, rudarstva i industrije FBiH, te u zadnje vrijeme s ministarstvima trgovine i turizma, ali da  nije zadovoljan saradnjom Komore s Vladom FBiH u cjelini.

Šantić je za 24. novembar najavio održavanje prvog poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore FBiH u Vitezu na kojem će na jednom od panela biti razgovarano o Reformskoj agendi, a na drugom o evropskim integracijama.

– Nadam se da će na panelu o Reformskoj agendi biti i premijer Novalić, a dopremijerka i ministrica finansija Jelka Milićević je već potvrdila dolazak, kao i predstavnici Udruženja poslodavaca, te bismo tada trebali suočiti stavove o Reformskoj agendi- kazao je Šantić.

Također  je istakao da Privredna komora FBiH može dati svoj doprinos u provođenju Reformske agende na mnogo načina, a najbolji način je  kroz granska udruženja Komore, te prijedlozima firmi i tih strukovnih udruženja zakonskih i podzakonskih akata koji se upućuju putem Komore Vladi FBiH.

– Neki od tih prijedloga i rješenja dođu do premijera i Vlade FBiH, no nažalost, većina ostane samo mrtvo slovo na papiru – zaključio je predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić.