Sanela Pašić na čelu Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.

0

Odlukom Nadzornog odbora Hypo Alpe-Adria-Bank d.d., Sanela Pašić od danas će vodi tu banku, dok dosadašnji direktor Hypo banke, Dragan Kovačević, prelazi u sestrinsku Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka, priopćeno je iz te banke.

Sanela Pašić posjeduje višegodišnje bogato iskustvo u financijskom sektoru, a u Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. dolazi iz Raiffeisen Bank d.d. BiH u kojoj je od 2010. godine obnašala dužnosti članice Uprave nadležne za rizik i financije te zamjenice direktora. Karijeru je započela 1998. godine kada se pridružila timu International Finance Corporation, grupacija Svjetske banke. U posljednjih 13 godina bila je na vodećim menadžerskim pozicijama u nekoliko bh. banaka. Diplomirala je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i trenutačno završava doktorski studij Univerziteta u Buckinghamu, u Velikoj Britaniji.

“Nova funkcija će biti izazov. U ‘Hypo’ dolazim u najdinamičnijem trenutku za ovu banku kada je pred nama proces rebrandinga, repozicioniranja na tržištu, te intenzivan rad na kvaliteti i kvantiteti kreditnog portfelja, baze klijenata te proizvoda koje ćemo ponuditi tržištu. Uz kvalitetan tim ćemo postići zadane ciljeve”, kazala je Pašić.

“Sanela Pašić, sa svojim dugogodišnjim iskustvom u financijskom sektoru te dokazanim vještinama upravljanja i uspostavljanja efikasnih operativnih i organizacijskih poslovnih modela u nekoliko internacionalnih financijskih institucija, odličan je izbor za našu Banku u FBiH. Ovim imenovanjem Hypo banka nastavlja sa ojačavanjem menadžerskog tima uz jasan fokus na rast našeg poslovanja sa stanovništvom, malim i srednjim poduzećima te velikim firmama. Tri temeljne odrednice na kojima ćemo graditi naše poslovanje su: jak fokus na rastu baze klijenata sa jasnim portfeljem proizvoda i efikasnim procesima, a gospođa Pašić će sa svojim timom aktivno doprinijeti ostvarenju naših ciljeva. Sa novim vlasnicima, Advent Internationalom i EBRD-om, Hypo Group Alpe Adria i Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. u FBiH su u odličnoj poziciji da razvijaju poslovanje te pruže potporu lokalnoj ekonomiji i našim klijentima. Istovremeno, Dragan Kovačević, koji odlično poznaje lokalno financijsko tržište i naše Banke, a koji je bio na poziciji direktora Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. od 2014. godine prelazi na čelo Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka, u kojoj je već, od sredine 2010. do 2012. godine, obnašao dužnost  izvršnog direktora i zamjenika direktora”, izjavio je Ulrich Kissing, predsjednik Uprave Hypo Group Alpe Adria.