Samsung ulaže 116 milijardi dolara u razvoj čipova za nove tehnologije

0

Južnokorejski gigant Samsung Electronics namjerava do 2030. da uloži 116 milijardi dolara u razvoj čipova za nove tehnologije, poput mobilnih mreža nove generacije, vještačke inteligencije i visoko automatizovanih vozila, kako bi se smanjila zavisnost od nestabilnog tržišta memorijskih čipova.

Globalni proizvođači utrkuju se u proizvodnji novih moćnih čipova koji će poduprijeti nove tehnologije.

U martu je američka Nvidia za 6,8 milijardi dolara kupila izraelskog projektanta čipova Mellanox, koji bi trebalo da joj pomogne u razvoju poslovanja.

Zahvaljujući Samsungu Južna Koreja je najveći proizvođač memorijskih čipova u svijetu, a njegovo aktuelno okretanje čipovima za vještačku inteligenciju i ostale nove tehnologije rezultat je, između ostalog, snažnih oscilacija u inostranoj potražnji.

U Samsungu kažu da će od planiranih 116 milijardi dolara ulaganja u sljedećoj deceniji, dobar dio biti usmeren u istraživanje i razvoj, a manji dio u proizvodnu infrastrukturu.

“Očekuje se da će investicioni plan pomoći kompaniji da ostvari svoj cilj i do 2030. postane prva u svijetu ne samo u segmentu memorijskih poluprovodnika, već i u segmentu logičkih čipova”, navodi se u saopštenju.

Iako nisu objavili planirane iznose za pojedine segmente proizvodnje poluprovodnika, analitičari podsjećaju da je više od polovine njihovih ukupnih kapitalnih izdataka obično usmjereno na memorijske čipove.

Prošle je godine Samsung zabilježio 29.400 milijardi vona kapitalnih izdataka, a četiri petine tog iznosa bilo je usmjereno u poslovanje s poluprovodnicima, unutar kojeg na memorijske čipove otpada 96 odsto dobiti, prenosi Nova ekonomija.