Samsung kupio Harman za 8 milijardi dolara, ulaze u automobilsku industriju

0

Samsung je danas najavio akviziciju američke audiokompanije Harman po cijeni od osam milijardi dolara i do sada je najveća akvizicija korejske kompanije.

Ovaj potez je smjestio Samsung u sami vrh automobilske industrije koju Harman snabdijeva tehnologijom za informisanje i zabavu. Harman je, zajedno sa sličnim kompanijama u posljednjim godinama imao veliki značaj za veliki broj tehnoloških kompanija, budući da omogućava veće povezivanje automobila.

Samsungova ekspertiza na polju displeja i poluprovodničke tehnologije napravit će mogućnost stalnog rasta Harmanovog automobilskog biznisa. Kompanija Samsung bi tokom narednih pet godina mogla udvostručiti dobit, a napravila je velike ugovore sa konglomeratima kao što su Fiat i General Motors.

“Harman je savršen za Samsung u smislu njihovih tehnologija, proizvoda i rješenja te je njihovo udruživanje snaga na polju automobilske industrije bilo prirodan potez na koji smo čekali godinama”, rekao je izvršni direktor Samsunga Oh-Hyun Kwon.

Južnokorejska kompanija je ulaskom u svijet automobila postala ozbiljan konkurent drugim tehnološkim gigantima kao što su Apple i Google. Iako je najnoviji izum u svijetu automobila upravo automobil bez vozača, čini se kako će poboljšanje na polju tehnologije i povezivanja biti mnogo unosnije, piše The Verge.