Samozapošljavanje u BiH: Prilike se ne čekaju nego stvaraju

0

„Meni je ono što ja zaradim na poslu malo, od nas šestero ukućana samo ja radim“ – kaže na početku razgovora za BiznisInfo, Alija Avdić, poduzetnica iz Sarajeva.

Od početka 2016. godine Alija i njen suprug Nedžad vlasnici su obrtničke radnje Trgovka u kojoj proizvode i prodaju kokice i eko hranu. Nakon početne investicije u iznajmljivanje i opremanje prostora, nabavku potrebne opreme i materijala za rad, sa prvim danima proljeća i Avdići očekuju prvu naplatu. Zahvaljujući pokretanju obrta, Nedžad nakon niza godina dočekuje svoju prvu platu.

„Gdje će se on zaposliti u ovim godinama? Pa ni sina koji ima 25 godina niko neće da zaposli“,  objašnjava avdicinam Alija odluku da u ova nesigurna vremena uđu u za njih ozbiljnu investiciju od nekoliko hiljada KM.

Osnovna djelatnost radnje je proizvodnja i prodaja kokica.

Moje radno vrijeme je specifično, od 17 do 08, i to mi ostavlja dovoljno vremena da se bavim i drugim stvarima. Kupili smo najbolji aparat, američki, i najbolju sirovinu: kukuruz i posebno kokosovo ulje. Jedan kilogram ove soli košta 10 KM ali nismo žalili jer želimo kupcima ponuditi kvalitetan proizvod. Onaj ko jednom kupi, sigurno će opet doći“, priča Alija.

U radnji su pored kokica u ponudi i domaći proizvodi Voćko povrćko sa kojima su Avdići uspostavili saradnju: domaći džemovi, sirupi, sokovi… Proizvodi su pripremljeni od domaćih sirovina bez ikakvih aditiva i konzervansa. U planu je i proširenje asortimana te će tako biti moguće nabaviti i domaći med i proizvode od meda.

Da su mogli priuštiti bolju lokaciju, i izgledi za uspjeh poslovanja bili bi daleko veći.

Radnja je malo zavučena ali dobili smo je po veoma povoljnoj cijeni. Jedan prijatelj mi je rekao kada je vidio gdje smo: Ti si osuđen na propast! Ali ja ne mislim tako. Kad bude toplo sa kolicima za kokice ćemo izaći vani, pogotovo kad budu koncerti, utakmice. Nadam se da ćemo od uprave Skenderije dobiti dozvolu za to“, optimistični su ipak Avdići.

Put do otvaranja radnje nije bio lak. Nakon nekoliko mjeseci bezuspješnog pokušavanja da dobiju dozvolu za rad u Opštini Novo Sarajevo, Avdići su predali zahtjev za dozvolu u Općini Centar.

„Žena kojoj sam predala otišla je na bolovanje. Nije bilo nikoga da je mijenja. Taksu smo platili ali to njih nije bilo briga. Nekoliko puta su rekli da ćemo dobiti dozvolu ali svaki put je došlo do novog odgađanja. Mnogi koji su predali zahtjeve poslije nas dobili su dozvole a mi ne. Vidjeli smo da tu nešto ne štima pa smo odlučili predati zahtjev za dozvolu u Opštini Centar. Tamo su nam u roku od 15 dana sve završili bez ikakvih problema.“

Sad kada su administrativne procedure iza njih, preostaje borba za svakog kupca. Ukoliko vas put nanese ka pustom dijelu platoa Skenderija, posjetite Trgovku i probajte kokice koje Avdići prave.

D. Š.