Samo jedna kompanija iz BiH na listi 100 najvećih u SEE

0

Samo jedna kompanija iz Bosne i Hercegovine našla je svoje mjesto na SEE TOP 100 listi koju svake godine objavljuje See News.

Sto kompanija sa liste ostvarilo je u prošloj godini 126,3 milijarde eura prihoda a jedina kompanija iz naše zemlje koja se našla na ovoj listi je naftna kompanija Holdina d.o.o. Sarajevo. Ukupni prihodi kompanije koja je u vlasništvu hrvatske INA-e popeli su se u toku prošle godine na 603 miliona eura, što je značajan porast u odnosu na godinu ranije kada su iznosili 436,8 miliona eura.

Automobilska i naftna industrija na vrhu

Listu kao i prethodne četiri godine predvodi rumunska Dacia, jedinica francuskog Renaulta sa 5,35 milijardi eura prihoda u prošloj godini.

Drugi je slovenački Petrol sa 4,36 milijardi eura prihoda a treći rumunski OMV Petrom sa 4,1 milijarde prihoda.

Od kompanija iz regije, na šestom je mjestu hrvatska Ina a na 10. Elektroprivreda Srbije.

Inače, SEE TOP 100 vrši rangiranje po prihodima nefinansijskih kompanija iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije i Slovenije. Najviše kompanija na listi ima Rumunija (54) a Albanija i Moldavija još uvijek na njoj nemaju svoje predstavnike.

Treba napomenuti da su banke, osiguravajuće kompanije i nekretninski fondovi isključeni iz ovog rangiranja.

Porastao prag za ulazak

I dok se lista pravi svake godine, njeni autori navode kako je ove godine bio pravi izazov naći se na njoj. Svega šest novih kompanija našlo je na njoj svoje mjesto u odnosu na 12 novopridošlica prošle godine. Prag za ulazak među 100 najvećih porastao je na 569 miliona eura sa 515,5 miliona eura godinu ranije.

Kompletnu listu najvećih kompanija u jugoistočnoj Evropi pogledajte OVDJE.