Salkić: UAE zainteresovani i za izgradnju pristaništa u Neumu

0

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić učestvuje na međunarodnom investicijskom forumu Annual Investment Meeting 2016 Dubaiju, gdje je danas prisustvovao otvaranju sajma International Property Show 2016, na kome učestvuje više od 300 izlagača iz stotinu zemalja svijeta, prenose agencije.

U okviru ovogodišnjeg Annual Investment Meeting-a bit će održano niz investicijskih konferencija, a u saradnji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) bit će upriličeni susreti potpredsjednika Salkića sa visokim zvaničnicima, te sa potencijalnim investitorima u Bosnu i Hercegovinu.

Prvog dana Sajma potpredsjednik Salkić susreo se sa Sultan bin Saeed Almansoori, ministrom ekonomije UAE, sa kojim je razgovarao o trenutnim investicijama u Bosnu i Hercegovinu i mogućnostima njihovog unaprjeđenja. Na tom polju neophodno je načiniti značajne pomake, prije svega na promociji Bosne i Hercegovine i njenim potencijalima, te mogućnostima prihvatanja stranih investicija.

Postoji interes za ulaganja u BiH, ali mnoštvo je nejasnoća, smetnji i prepreka za investiranje. Stoga je neophodno poduzeti korake kako bi se olakšao dolazak velikih investicija. Značajan problem stvara vizni sistem koji usporava dolaske investitora u našu zemju.

“Ministar Almansoori izrazio je posebno interesovanje za izgradnju aerodromske infrastrukture u našoj zemlji. Na tom polju Bosna i Hercegovina ima izvrsne šanse, jer se nalazi na posebno zanimljivom području, prije svega kao centar za regionalni razvoj turizma, ali i kao važna tačka u avio-saobraćaju, jer može kvalitetno da povezuje Istok i Zapad.

Također, postoji interes i za izgradnju pristaništa u Neumu, te pokretanje značajnih investicija u proizvodnju hrane. Ministar je ukazao na veliki probem koji investitori imaju sa osiguranjem viza za ulazak u BiH”, kazao je potpredsjednik Salkić.