Sada i dokazano: Maslac ipak šteti srcu

0

Reduciranje zasićenih masnoća iz namirnica životinjskog porijekla, poput mliječnih proizvoda i mesa, palminog i kokosovog ulja, smanjit će rizik od srčanih bolesti.

Ovo su podaci nove studije, objavljene u časopisu British Medical Journal (BMJ).

U posljednjih nekoliko godina mogli smo pročitati oprečne rezultate brojnih istraživanja o tome koje su masnoće zdrave, a koje ne. Međutim, ovo najnovije uvjerilo je nutricioniste da je umjesto maslaca, pametnije izabrati masti iz biljnih ulja, orašastih plodova, sjemenki, avokada.

Istraživanja su do sada zasićene masti povezivala s porastom lošeg holesterola (LDL), ali još nisu tačno dokazala da su opasna za zdravlje srca.

Maslac je primjera radi, bio jedna od namirnica koje su davale različite rezultate, pa su mnogi zaključili da je najpametnije racionalno razmišljati i umjereno ga konzumirati.

U SAD-u je na snazi preporuka da zasićene masnoće dnevno ne bi trebale prelaziti 10 posto ukupne prehrane.