SAD: Pod istragom 30 miliona vozila zbog vazdušnih jastuka

0

Američki istražitelji iz oblasti bezbjednosti u saobraćaju otvorili su novu istragu kojom je obuhvaćeno 30 miliona vozila različitih proizvođača automobila zbog potencijalno neispravnih “Takatinih” vazdušnih jastuka.

Naime, američka Nacionalna uprava za bezbjednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) pokrenula je u petak inženjersku analizu kojom je obuhvaćeno oko 30 miliona automobila u SAD proizvedenih u periodu od 2001. do 2019. godine, prenosi agencija Reuters koja je imala uvid u jedan vladin dokument.

Proizvođači automobila bili su upozoreni na mogućnost pokretanja istrage koja još uvijek nije javna.

U novu istragu su uključena vozila sljedećih proizvođača – Honda Motor, Ford Motor, Toyota Motor, General Motors, Nissan, Subaru, Tesla, Ferrari, RACE.MI, Mazda, Daimler, BMW, Chrysler, Porsche, Jaguar Land Rover (u vlasništvu Tata Motorsa) i drugi.

Tokom posljednje decenije, više od 67 miliona vazdušnih jastuka japanske kompanije “Takata” povučeno je u SAD, a više od 100 miliona u cijelom svijetu, usljed defekta koji može da izazove njihovo pretjerano naduvavanje, dovodeći do eksplozije i rasprskavanja metalnih šrapnela ka vozaču i putnicima u vozilu.