SAD: Otvoreno 222.000 novih radnih mjesta, stopa nezaposlenosti 4,4 odsto

0

U SAD je u junu otvoreno čak 222.000 novih radnih mjesta, najviše u prethodna četiri mjeseca, što pokazuje da su kompanije dovoljno samouvjerene da mogu da nastave zapošljavanja uprkos sporom rastu ekonomije. 

Stopa nezaposlenosti blago je povećana na 4,4 odsto s majskih 4,3 odsto, što je bio njen najniži nivo u posljednjih 16 godina, saopštilo je američko Ministarstvo rada. Do rasta stope nezaposlenosti došlo je pošto je povećan broj Amerikanaca koji traže posao, a nisu svi uspjeli da ga nađu.

U prvih šest mjeseci ove godine, u prosjeku je otvarano gotovo 180.000 novih radnih mjesta mjesečno, što je nešto manje u odnosu na prošlu godinu.

Vlada SAD revidirala je svoje procjene o povećanju broja novozaposlenih u aprilu i maju za 47.000 ljudi.

Uprkos solidnom zapošljavanju, prosječna zarada po satu porasla je u junu za samo 2,5 odsto u odnosu na juni prošle godine, dok je za zdravu ekonomiju uobičajeno povećanje od 3,5 odsto.

Procenat zaposlenih odraslih osoba iznosi 60,1 odsto, što je tek nešto lošije od aprilskog rezultata, najboljeg od okončanja recesije 2009. godine.

Američke kompanije u maju su oglasile rekordnih šest miliona pozicija, što ukazuje da se one bore da pronađu potrebne radnike.

Najviše novih radnih mjesta, 59.100, otvoreno je u oblasti zdravstvene zaštite, uprkos neizvjesnosti koja prati zakonsko regulisanje te oblasti u SAD. Restorani i hoteli otvorili su 36.000 novih radnih mjesta. U vladinom sektoru otvoreno je čak 35.000 novih radnih mjesta, gotovo sva na lokalnom nivou. Građevinske kompanije otvorile su 16.000 novih radnih mjesta.

U prva tri mjeseca godine, godišnja stopa rasta američke ekonomije bila je svega 1,4 odsto, što je niže i od skromnih prosječnih dva odsto tokom prethodnih osam godina. Ipak, većina američkih ekonomista predviđa da je godišnja stopa rasta skočila u drugom tromjesečju ove godine na 2,5 odsto ili više.

Djeluje da je ekonomija SAD dovoljno otporna da Federalne rezerve mogu da nastave podizanje referentne kamatne stope. Američka centralna banka sugerisala je da je rizik od recesije mali i da je ekonomija na čvrstim osnovama na početku devete godine oporavka od recesije.

Beta