SAD i EU blizu nagodbe u sporu oko uvoznih tarifa na čelik

0

Sjedinjene Države se nadaju rješenju trgovinskog spora sa Evropskom unijom oko uvoznih carina na čelik i aluminijum do kraja oktobra, izvještava Reuters, pozivajući se na dobro obaviještene izvore upućene u pregovore.

Američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai sastala se u utorak s visokim predstavnikom EU za trgovinu Valdisom Dombrovskisom, koji je prošlog mjeseca rekao ekspertima u Vašingtonu da je “umjereno optimističan” da će sporazum biti postignut.

– Nadamo se da ćemo postići sporazum do kraja mjeseca – izjavio je za Reuters izvor koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman.

Pregovarači Kancelarije američkog trgovinskog predstavnika (USTR) i EU odbili su komentar o razgovorima, a u Ministarstvu trgovine SAD-a, koje sprovodi “Odluku 232” o tarifama od 25 posto na čelik i od 10 procenata na aluminijum, nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.

Iz USTR-a je u utorak saopšteno da su Tai i Dombrovskis razgovarali o “aktuelnim naporima za rješavanje globalnih prekomjernih kapaciteta u sektoru čelika i aluminijuma i zajedničkim izazovima koje predstavljaju netržišne ekonomije”.

Oni su se dogovorili u maju o šestomjesečnom primirju u sporu oko tarifa na čelik i aluminijum kako bi pregovarali o mogućoj nagodbi. Primirje ističe krajem novembra, prenosi Tanjug.