S novim firmama potpisani ugovori od 1,1 milion KM

0

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić potpisalo je danas u Mostaru ugovore o dodjeli bespovratnih poticajnih sredstava s predstavnicima 165 novoosnovanih subjekata male privrede s područja Federacije BiH, a u sklopu grant sheme po projektu “Poticaj novoosnovanim subjektima male privrede” za ovu godinu u ukupnom iznosu od 1.156.258 KM.

Tom prilikom ministar Zukić rekao je kako današnje potpisivanje ugovora podrazumijeva mala i srednja poduzeća i obrte  koji su registrirani  od 1. januara 2021. godine i koji imaju najmanje jednog zaposlenog.

Istaknuo je da je ocijenjeno da je upravo u trenutku uspostavljanja biznisa jako važno finansijski pomoći te buduće privrednike.

– Spomenutim projektom je izdvojeno 1.156.258 KM, a novčana pomoć se sastoji od podrške za nabavku osnovnih sredstava, repromaterijala i mentoringa u smislu pomoći za određene vještine i znanja koja bi trebala koristiti u upravljanju i vođenju firme, odnosno obrta – rekao je federalni ministar.

Ocijenio je kako je trebalo biti puno više potpisanih ugovora ali da, nažalost, sredstva u federalnom budžetu nisu bila dovoljna.  

Izrazio je nadu kako će u periodu koje slijedi u tu svrhu biti osigurano puno više sredstava jer se, prema njegovim riječima, ispostavilo kako je ovaj vid pomoći efikasan.

– Ovo je odličan vid pomoći, prije svega mladima, pomoći povećanom zapošljavanju i ukupnom razvoju male privrede BiH, odnosno Federacije BiH – rekao je Zukić.

Odobrena grant sredstva po korisniku iznose osam hiljada KM, a za realizaciju projekta ugovorom je utvrđen rok provedbe od šest mjeseci.

Djelatnik “HSAA” Špedicije iz Bugojna Naim Basara kazao je kako se bavi unutarnjim i međunarodnim prijevozom roba, tj. prijevozom na području BiH, kroz Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku, Belgiju i Dansku, te da je ovo veliki poticaj za njega kao privrednika.

– Da budem konkretan, ova subvencionirana sredstva od Federalnog ministarstva obrta iskoristit ću za kupovinu poluprikolica, odnosno vučnog vozila kako bih mogao raditi svoj posao – istaknuo je Basara.

Sanela Kazić iz Sanskog Mosta rekla je kako se bavi proizvodnjom suvenira, te kako će joj sredstva Ministarstva dobro doći.

– Ova sredstva  će mi dobro doći, a uložit ću ih u dvije nove mašine kako bi poboljšala posao, kao i u repromaterijal, a to je bakar s kojim najviše i radim – naglasila je Kazić.