RŽR ‘Ljubija’ ponovo ide na prodaju

0

Vlada RS je na danas održanoj sjednici donijela odluku da započne s procedurom prodaje rudnika Ljubija u Prijedoru.

“Vlada RS dala je saglasnost Investiciono-razvojnoj banci RS kao ovlaštenom prodavcu državnog kapitala u preduzećima, na osnovne elemente za organizovanje posebne aukcije za prodaju akcija RŽR ‘Ljubija’ A.D. Prijedor”, istaknuto je.

Kako je saopšteno iz Biroa za odnose s javnošću, razmotren je Prijedlog osnovnih elemenata za organizovanje aukcije za prodaju akcija državnog kapitala u rudniku.

To znači da će prodaja RŽR „Ljubija“ biti organizovana na Banjalučkoj berzi, nakon što je propalo nekoliko pokušaja da se u Narodnoj skupštini RS-a dobije saglasnost za privatizaciju tog preduzeća.

Međutim, problem su bili različiti stavovi stranaka vladajuće koalicije, SNSD-a i DNS-a, o tome ko je dobar partner za kupovinu prijedorskog rudnika, prenosi agencija Fena.

SNSD je davao podršku kompaniji „Israeli Investment Group“, a DNS „Arcelor Mittalu“ iz Londona sa kojim RŽR „Ljubija“ ima zajedničko preduzeće u Prijedoru „Arcelor Mittal“.

“Israeli Investment Gruop“ je za 64 posto akcija „Ljubije“ nudio 92 miliona KM, dok je „Arcelor Mittal“ ponudio 63,6 miliona KM, ali do prodaje nije došlo.