Ryanair diže cijene karata

0

Putnici će ovog ljeta plaćati više cijene avionskih karata zbog ograničenih kapaciteta, upozorio je direktor irske niskobudžetne aviokompanije Ryanair, istaknuvši kašnjenje naručenih Boeingovih aviona.

Zbog ograničenog broja dostupnih aviona evropski avioprevoznici imat će problema s podmirivanjem potražnje za putovanjima na vrhuncu sezone, poručio je izvršni direktor Ryanaira Michael O'Leary.

Cijene Ryanairovih karata bit će ovoga ljeta do 10 posto skuplje nego prije godinu dana, dodao je O'Leary, prognoziravši da će broj putnika porasti slabije nego prošle godine zbog kašnjenja Boeingovih novih aviona.

Ryanair je bio procijenio da će u poslovnoj godini koja završava u martu 2025. prevesti 205 miliona putnika, u odnosu na 183,5 miliona prognoziranih u poslovnoj godini 2023/2024.

Na konferenciji u Dublinu O'Leary je rekao da bi mogli sniziti procjenu za 2024/2025, prenosi Hina.

– S manje aviona možda ćemo morati smanjiti procjenu o 205 miliona na 200 miliona putnika. Moglo bi biti i manje od 200 miliona, ali u ovoj fazi još ne znamo – izjavio je šef Ryanaira.

– To vjerovatno znači da će čak i naš ovogodišnji rast u Evropi biti ograničen i mislim da će to dovesti do viših cijena karata širom Evrope za ljeto 2024. Cijene će i u ljeto 2024. biti više no što su bile u ljeto 2023. – podvukao je.

– U ljeto 2023. naše cijene karata porasle su u prosjeku za 17 posto. Mislimo da ove godine povećanje neće biti u takvim dvocifrenim razmjerima i sastavljamo proračune na povećanju cijene karte od pet do deset posto – rekao je O'Leary.

Možda će povećanje biti veće, možda manje, dodao je, uz napomenu, da bi veći kapaciteti, po njegovom mišljenju, značili i niže cijene karata.

Ryanair je s američkim Boeingom ugovorio isporuku 57 novih aviona do kraja marta iduće godine, ali očekuje da će do tog roka dobiti samo 40 do 45.

– Kada bi nam Boeing do kraja juna, prije ugovorenog roka, isporučio svih 57 aviona, punili bismo džepove cijelo ljeto jer nam aerodromi neprekidno kucaju na vrata (s upitima) – tvrdi O'Leary.

Američka kompanija ima problema sa avionima Boeing 737 Max 9 nakon otpadanja vrata usred leta Alaska Airlinesa na početku godine. Američki regulator propituje kontrolu kvalitete novih Boeingovih aviona i kompanija je smanjila tempo proizvodnje.

Boeingovi problemi s vratima nadovezali su se na nepravilnosti na više od 1.000 motora britanskog Pratt & Whitneya koji su prisilili evropski koncern Airbus na opsežne poslovne zamjene. Izvršni direktor irske kompanije procijenio je da će zračni prijevoznici poput Wizz Aira, Lufthanse i Air Francea zbog popravka “prizemljiti više od 20 posto svoje flote (Airbusova) A320”.