Ružičasti oktobar u Konzumu: Pomoć za kupovinu mamografskog aparata za DZ Hadžići

0

Konzum BiH donirao je 3000 KM Udruženju osoba oboljelih i liječenih od karcinoma dojke ‘’Rubin’’, a kompanija je otkupila i 4050 rozih trakica u cilju podrške oboljelim. Sva prikupljena sredstva bit će usmjerena na kupovinu mamografskog aparata za koji je potrebno 25 000 KM, kako bi se ženama osigurali redovni preventivni pregledi dojke.

”Udruženje ”Rubin” osnovano je i radi na području općine Hadžići, koja je pretrpjela utjecaj osiromašenog uranija. Posljedice života na takvom tlu najčešće dolaze u obliku karcinoma. Naše udruženje do sada je organiziralo niz besplatnih pregleda za žene iz ove općine i uvidjeli smo da je situacija alarmantna. Odlučili smo nabaviti aparat za mamografiju i pomoći Domu zdravlja Hadžići, a ženama obezbijediti mogućnost da redovno obavljaju preglede i tako produže svoj život,” – naglasila je Esma Šehić, predsjednica Udruženja osoba oboljelih i liječenih od raka dojke ”Rubin”.

Predposljednjeg dana ružičastog oktobra, Konzum BiH će ispred Super Konzuma na Dobrinji u Sarajevu (Mimar Sinana 1) u 11h upriličiti simbolično puštanje balona u zrak te pozivaju građane da im se pridruže kako bi zajedno obilježili mjesec borbe protiv karcinoma dojke te ukazali na važnost prevencije i podizanja svijesti ženske populacije o težini ovog oboljenja.

Karcinom dojke je najčešća maligna bolest ženske populacije i čini 16% svih malignih bolesti kod žena, a u rijetkim slučajevima se javlja i kod muškaraca.

Ružičasti oktobar u svijetu se obilježava od 1985. godine, u preko 40 zemalja, a Konzum BiH kao društveno odgovorna kompanija i ove godine je različitim aktivnostima obilježila ovaj mjesec, te značajnim novčanim sredstvima pružila podršku oboljelim od raka dojke u BiH.