Rusi će upravljati Agrokorom i prodati neke dijelove

0

Sberbank i drugi glavni vjerovnici hrvatskog koncerna Agrokora naći će se kako bi razmotrili postavljanje svojih predstavnika u upravljačka tijela Agrokora, izjavio je za agenciju Bloomberg Maksim Poletajev, prvi zamjenik direktora Sberbanka.

Vjerovnici zahtijevaju kontrolu trenutnih operacija i žele dobiti mogućnost ‘promptno reagirati na promjene’.

Želimo napraviti strukturu unutar zakonskih okvira, a koja bi zadovoljila glavne vjerovnike, pojasnio je Poletajev.

Glavni dioničari potvrdili su da su spremni razgovarati o prijedlozima, navodi Bloomberg.

Ne želimo preuzeti kompaniju i tu opciju uopće ne razmatramo, izjavio je Poletajev.

Bloomberg nadalje izvještava da Sberbank i ostali glavni vjerovnici pripremaju plan za likvidnost Agrokora u sljedeća tri mjeseca, koji bi trebao biti odobren do utorka.

Još ne mogu procijeniti koliko će dodatnog novca biti potrebno, ali pretpostavljam da bi cifra mogla biti značajno smanjena nakon razgovora s glavnim dobavljačima i kreditorima, rekao je Poletajev.

Sberbank je angažirao uglednu revizorsku kuću Deloitte kako bi dala svoju procjenu poslovnog plana koji se priprema, ali i procjenu svake operativne kompanije unutar koncerna kao i grupe u cjelini.

Želimo shvatiti zašto je kompanija s tako stabilnim rezultatima i rastom koji je imala u prošlosti dovedena u krizu likvidnosti, zašto je kršila ugovore i imala problema s dobavljačima, kazao je Poletajev.

Najhitniji problem je likvidnost, a čim on bude riješen, Sberbank će biti spreman razmotriti mogućnost dugoročnog restrukturiranja duga Agrokor grupe, dodao je ruski bankar.

Vjerovatno će biti razumno prodati neku imovinu koja nije dio temeljnog biznisa i istovremeno krenuti u potragu za investitorom s velikim iskustvom u industriji, koji bi bio prihvatljiv vjerovnicima kao i trenutnim dioničarima. Sberbank je spreman biti Agrokorov savjetnik u toj potrazi, zaključio je Poletajev, a prenosi Jutarnji list.