Ruska Alrosa na aukciji prodala velike dijamante za 9,6 milijardi dolara

0

Ruski proizvođač dijamanata Alrosa prodao je na aukciji u Izraelu 92 velika nebrušena dijamanta za 9,6 miliona dolara, izvijestili su ruski mediji, pozivajući se na saopćenje kompanije.

Alrosa je na prvoj ovogodišnjoj aukciji ponudila dijamante od po 10,8 karata, prenosi ruska agencija TASS. Ukupna je težina dijamanata iznosila 1.570 karata.

Aukcija je održana u Tel Avivu, a na njoj su učestvovale kompanije iz Izraela, Rusije, Hong Konga, Belgije, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD-a, navodi se u saopćenju.

Ukupni prihod od aukcije dijamanata iznosio je 9,6 miliona dolara, navodi se u saopćenju ruske kompanije

„Aukcija u Izraelu prva je u našem (ovogodišnjem) rasporedu i zadovoljni smo njenim rezultatima”, izjavio je član uprave i direktor prodaje Jevgenij Agurejev.

Do kraja godine planiramo održati još pet aukcija, dodao je Agurejev.

“Ujedno nastavljamo s analizom stanja na globalnom tržištu dijamanata. Uočavamo određene teškoće s potražnjom ali očekujemo oporavak u sljedeća dva mjeseca”, naglasio je on.

Prošle godine je ruska kompanija u Izraelu održala šest aukcija nebrušenih velikih dijamanata. Njenni prihodi u 2018. su iznosili gotovo 90 miliona dolara, prenosi ruska novinska agencija.

Hina