Rusija zabranila uvoz pšenice, čokolade i piva iz Ukrajine

0

Ruske vlasti su saopštile da su zabranile uvoz nekoliko desetaka proizvoda iz Ukrajine, među kojima pšenice, čokolade i piva, kao protivmjeru za privredne sankcije koje je Kijev uveo Rusiji zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi.

“Ruska vlada je odlučila zabraniti ulazak u Rusku Federaciju robe iz Ukrajine i robe koja prelazi preko ukrajinskog teritorija”, piše u saopštenju koje prenosi Seebiz.eu.

Na popisu su pšenica, suncokretovo ulje, čokolada, hljeb, konzervirano voće i povrće, pekmez, pivo, vino, dječje pelene i neke vrste pokućstva i motora.

Zabrana stupa na snagu odmah, dodaje se u saopštenju te ističe da su te mjere odgovor na “neprijateljske čine Ukrajine prema ruskim građanima i pravnim osobama”.

Rusija je od 2014. pod nizom ukrajinskih i zapadnih sankcija ponajprije zbog aneksije poluostrva Krima, na jugu Ukrajine.

Kijev i Zapad predbacuju Rusiji da vojno podupire proruske separatiste na istoku Ukrajine, što Moskva poriče.

Više zapadnih zemalja i Kijev optužuju usto Rusiju za “nezakonito djelovanje” u nedavnom pomorskom izgredu u Crnome moru, pa je američki predsjednik Donald Trump prije nekih mjesec dana otkazao susret s Vladimirom Putinom planiran na rubu summita G20 u Argentini.

U srijedu je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko objavio odluku o uvođenju novih sankcija Rusiji, napose zbog “napada na ukrajinsku državu u Crnome moru”.

Dan ranije Rusija je objavila da je na svoj popis fizičkih i pravnih osoba iz Ukrajine kojima se uvode gospodarske sankcije dodala imena 245 osoba i sedam poduzeća. (Seebiz.eu)