Rusija uvodi porez na rudarenje kriptovaluta

0

Rudarenje kriptovaluta u Rusiji trebalo bi da bude zvanično priznato kao poslovna aktivnost i oporezovano, piše “Izvestija” pozivajući se na izjave zvaničnika.

Predstavnici ruskog Ministarstva za ekonomski razvoj i Ministarstva energetike, kako navodi Izvestija, smatraju da se kripto rudarenje uklapa u definiciju poslovne aktivnosti i da bi njegovo priznavanje kao djelatnosti omogućilo vlastima da regulišu ovu sferu i prikupljaju odgovarajući porez.

O toj inicijativi se navodno razgovara sa predstavnicima poslovne zajednice, i u toku je izrada konkretnih predloga u toj oblasti.

Prema riječima Alekseja Minajeva, zamjenika direktora Odjeljenja za razvoj digitalne ekonomije u Ministarstvu ekonomskog razvoja, priznanje industrije kripto rudarstva kao poslovne aktivnosti koristilo bi i državi i rudarima.

– Upravo je to oblast u kojoj država može da ostvari priliv u vidu poreza, ljudi da legalizuju svoje prihode; a i velika preduzeća postaju sve zainteresovanija – rekao je on na marginama foruma Blokčejn Lajf 2021, prenosi portal Russia Today.

Tu ideju podržava i Ministarstvo energetike, pri čemu njegovi predstavnici napominju da bi regulativa trebalo da zahtijeva da se aktivnost rudarenja registruje u fazi priključenja na elektroenergetski sistem, jer se opterećenje mreže razlikuje kod potrošnje domacinstava i rudarenja.

Ruska centralna banka, međutim, ne podržava ovu inicijativu, navodeći rizike od prometovanja kriptovaluta u Rusiji.

Rusija ne zabranjuje kripto rudarenje, ali je regulativa u toj oblasti za sada prilično nejasna. U zakonu o digitalnoj finansijskoj imovini (DFA), koji je stupio na snagu u januaru ove godine, ne pominje se pojam „rudarenje“, već samo definicija za „izdavanje digitalne valute“, prenosi Bankar.me.

Zakon definiše kriptovalute kao imovinu i omogućava građanima Rusije da obavljaju transakcije digitalnim tokenima, ali ne i da ih koriste kao sredstvo plaćanja u zemlji. Oni su takođe u obavezi da plaćaju porez na kripto imovinu. Kripto rudari se, međutim, ne pominju u zakonu, pa samim tim nemaju ni pravni status, niti njihova djelatnost podleže dobijanju dozvole za rad i oporezovanju.