Rusija ukinula zabranu izvoza dizela, cijene odmah pale

0

Ruska vlada objavila je u petak da je uveliko poništila zabranu izvoza dizela uvedenu prije samo dvije sedmice u pokušaju stabilizacije domaćih cijena goriva.

Kremlj je u saopštenju naveo da je ukinuo zabranu rafinerijama nafte da dizel naftovodima šalju u luke za isporuku na međunarodna tržišta, pod uslovom da osiguraju da se najmanje 50 posto njihove proizvodnje prodaje u Rusiji.

Većina ruskog izvoza dizela transportira se na ovaj način, prema firmi Vortexa, a manji dio se isporučuje željeznicom u luke na Crnom moru.

Rusija – najveći svjetski izvoznik dizela – uvela je ograničenja 21. septembra. Ona su se također odnosila na izvoz benzina iz zemlje, koji je znatno manji u obimu. U saopštenju Kremlja od petka ne spominje se nastavak izvoza benzina.

Uprkos tome što je Evropska unija ranije ove godine uvela vlastitu zabranu uvoza ruskog dizela za pomorsku plovidbu, vijesti o ograničenjima prošlog mjeseca izazvale su skok veleprodajnih cijena goriva u EU. To je zato što je bloku potreban stabilan protok moskovskog dizela na globalna tržišta kako bi cijene bile stabilne.

Veleprodajne cijene u Evropi pale su čak 3,6 posto u petak ujutro na 837 dolara po metričkoj toni nakon objave Kremlja, ali su te gubitke nadoknadile kasnije tokom dana.

Dizel je veoma važan za Evropu – pokreće većinu kombija i kamiona koji prevoze robu i sirovine širom kontinenta, a važan je i kao ključno gorivo za grijanje u nekim zemljama.

Prema podacima firme Vortexa, Rusija je do sada ove godine činila više od 13 posto globalne ponude dizela. Nakon zabrane EU-a na uvoz, Rusija je preusmjerila dizel za Evropu u zemlje poput Turske i Brazila.

Rusija se oslanja na prihode od izvoza energije, uključujući goleme količine sirove nafte, za veliki dio svog federalnog budžeta.

Cijene sirove nafte Brent, globalne referentne vrijednosti, porasle su 34% između kraja juna i kraja septembra – uglavnom zbog smanjenja proizvodnje od strane Saudijske Arabije i Rusije – ali su od tada strmo pale jer trgovci očekuju pad globalne potražnje.

Cijena barela Brenta na putu je da padne gotovo 12 posto od prošlog petka. To bi bio najoštriji sedmični pad od marta.