Rusija smanjuje proizvodnju nafte za 5 posto

0

Rusija će smanjiti proizvodnju sirove nafte za pola miliona barela dnevno počevši od marta, malo više od dva mjeseca nakon što su velike svjetske ekonomije nametnule ograničenje cijena pomorskom izvozu nafte iz ove zemlje.

– Nećemo prodavati naftu onima koji se direktno ili indirektno pridržavaju načela gornje cijene – rekao je zamjenik ruskog premijera Alexander Novak u izjavi.

S tim u vezi, dodao je, Rusija će u martu dobrovoljno smanjiti proizvodnju za 500.000 barela dnevno. To će pridonijeti ponovnoj uspostavi tržišnih odnosa.

Smanjenje je ekvivalentno oko 5 posto ruske proizvodnje nafte.

Terminske cijene sirove nafte Brent, globalne referentne vrijednosti, skočile su u petak 2,7 posto na 86 dolara po barelu jer su trgovci očekivali smanjenje globalne ponude. Američka nafta je ojačala za 1 posto na 79 dolara po barelu.

U junu prošle godine, Evropska unija pristala je postepeno ukinuti sav pomorski uvoz ruske sirove nafte u sljedećih šest mjeseci kao dio zapadnih sankcija bez presedana čiji je cilj smanjiti sposobnost Moskve da finansira svoj rat u Ukrajini.

Zemlje G7 i Evropska unija složile su se u decembru da će ograničiti cijenu po kojoj zapadni brokeri, osiguravatelji i brodari mogu trgovati ruskom pomorskom naftom na 60 dolara po barelu. Ranije ovog mjeseca, zemlje EU također su zabranile uvoz ruskog dizela i uvoz rafinirane nafte.