Rusija obustavlja sve međunarodne letove

0

Vlada Rusije najavila je obustavu svih međunarodnih letova počevši od petka u cilju sprečavanja širenja novog korona virusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izuzetak će biti letovi koji dovoze ruske državljane iz inostranstva, navodi se u saopštenju objavljenom u četvrtak na internet stranici Vlade.

Ranije ovog mjeseca, ruske vlasti ograničile su aviosaobraćaj na redovne letove do svjetskih prijestonica i čarter letove.

Nova mjera dolazi jer broj slučajeva zaraženih korona virusom u Rusiji ubrzano raste. U srijedu je Vlada potvrdila ukupno 658 slučajeva oboljenja COVID-19, sa 163 novih u odnosu na prethodni dan. To je značajno veći dnevni porast nego prethodnih sedmica, kada je broj slučajeva rastao za nekoliko desetina dnevno.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i američku državu New York.

Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 21.300 ljudi, a potvrđeno je preko 470.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 175 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins. Do sada se oporavilo više od 110.000 ljudi.