Rusi upozoravaju: Svi bez gasa, čak i Njemačka

0

Ruski Gasprom je upozorio na rizike po njegove isporuke gasa Evropi preko Poljske, budući da zvanična Varšava tek treba da prihvati nove uslove za tranzit gasa.

“Čuli smo da Poljska ne namjerava da produži ugovor o tranzitu gasa. To dovodi u opasnost isporuke evropskim državama, uključujući i Njemačku”, izjavio je zamjenik izvršnog direktora Gasproma Aleksandar Medvedev, a prenosi agencija Reuters.

Poljska, koja najveći dio gasa koji troši uvozi iz Rusije, saopštila je da ne planira da obnovi dugoročni ugovor sa Moskvom o snabdjevanju gasom po isteku ugovora sa Gaspromom 2022. godine, navodi Reuters. 

“Mi nemamo planove za to i čak nismo ni pomislili na smanjenje ili prekide u tranzitu preko Poljske”, kazao je Medvedev. 

Medvedev je, u izjavi za Reuters, rekao da Gasprom nastavlja sa realizacijom planova vezanih za Sjeverni tok 2 i da očekuje da će od evropskih partnera ove godine dobiti sredstva za taj projekat. 

“Tražili smo i već smo našli načine za implementaciju ovog projekta, uz učešće naših partnera iz inostranstva. Uvjeren sam da će biti pronađeno rješenje koje neće biti u suprotnosti sa evropskim propisima ili regulativama zemalja članica”, kazao je on. 

Dio ovog projekta su, kako je rekao, stari partneri a taj gasovod bi, prema njegovim riječima, takođe mogao da snabdjeva i Britaniju prirodnim gasom. 

Cilj Sjevernog toka 2 je da se zaobiđe Ukrajina, ključna ruta za tranzit ruskog gasa do Evrope, pošto su sporovi između Moskve i Kijeva u prošlosti često dovodili do prekida u isporukama iz Rusije, navodi britanska agencija. 

Rusija snabdjeva Poljsku i Njemačku gasom preko gasovoda Jamal-Evropa, čiji je godišnji kapacitet oko 33 milijarde kubnih metara. 

Zvanična Varšava je, kako navodi Reuters, jedan od najvećih kritičara povećanog obima isporuka ruskog gasa Evropi, i protivi se planovima Moskve da udvostruči kapacitet podvodnog gasovoda Sjeverni tok do Njemačke.