Rudnik ‘Ljubija’ Prijedor bit će prodat izraelskoj firmi

0

Rudnik željezne rude (RŽR) „Ljubija“ bit će prodat kompaniji “Izraeli investment grupa“ Commonwealth of Dominica, ukoliko saglasnost da i Narodna skupština RS-a.

Vlada RS-a je danas, na sjednici u Banjoj Luci, od dvije ponude za kupovinu 64,9 posto akcija „Ljubije“, izabrala onu koju je dostavila “Izraeli investment grupa“, kao povoljniju, u odnosu na ponudu koju je dostavio “ArcelorMital“ Prijedor.

-U ovom slučaju se radi u veoma velikoj razlici u ponudima – rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić ističući da je faktor konkurencije uticao da se dobiju dvije dobre ponude, a područje „Ljubije“ krene ka razvoju.

Đokić je na pres-konferenciji istakao da je izraelska kompanija ponudila za akcije „Ljubije“ 92 miliona KM, a „ArcelorMittal“ 63,6 miliona KM.

“Izraeli investment grupa“ je za investicije ponudio 65 miliona KM, a „ArcelorMittal“ 63 miliona KM, a s tim da je prva ponuda za period investiranja od tri godine, a „Mittalova“ na rok od 10 godina.

Izraelska kompanija je izrazila spremnost i da se zadrže svi trenutno zaposleni radnici na neodređeno vrijeme te da se zaposli još 320 novih radnika u naredne tri godine, dok je „ArcelorMittal“ izrazio spremost da se zaposli do 300 radnika, ali zavisno od kretanja na tržištu.

Đokić je dodao i da je “Izraeli investment grupa“ dala garanciju da će uplatiti najmanje 20 posto depozita od vrijednosti ponude, odmah nakon što Narodna skupština RS-a da saglasnost da mogu da kupe „Ljubiju“.

RŽR “Ljubija”, koji je na prodaju, zajedno s kompanijom „Mittal“ od 2004. ima osnovano zajedničko preduzeće u kojem ima 49 posto akcija, tako da praktično kupac ovog rudnika po automatizmu postaje vlasnik 49 podsto zajedničkog preduzeća s „Mittalom“.

Đokić smatra da nema razloga za zabrinutost, kada se u budućnosti promijeni vlasnik akcija “Ljubije”.

 

Fena