Rudnik Kakanj dobio pet novih dumpera

0
Pet dampera nosivosti 136 tona, čija ukupna vrijednost je 11 miliona maraka, osigurana su iz sredstava dokapitalizacije rudnika uglja koji posluju u sastavu koncerna JP Elektroprivreda BiH.

Kamioni su u segmentima dopremani na Površinski kop Vrtlište i tokom aprila obavljani su poslovi njihove montaže. U narednih nekoliko sedmice bit će izvršen probni rad svih funkcionalnosti dumpera.

Nabavkom kamiona prestaje potreba za angažovanjem kooperanata na prevozu jalovine. Novim utovarnim i transportnim kapacitetima značajno se povećava mogućnost za eksploataciju, transporta i odlaganje čvrste jalove mase, što je preduslov za povećavanje proizvodnje uglja.

Direktor RMU “Kakanj” Kasim Alajbegović je istakao kako je ovo velika i značajna investicija za rudnik u Kaknju.

Proizvodnja se bazira na dva kapaciteta, a veća je zabilježena na površinskom kopu. Ovih pet dumpera za nas predstavljaju stabilnost i sigurnost te razvoj površinske eksploatacije u Kaknju”, izjavio je Alajbegović.

Nakon svečanosti upriličena je probna vožnja dumpera gdje su demonstrirane njegove sposobnosti, a druženje zvanica nastavljeno je u zgradi RMU Kakanj PK Vrtlište.