“Rudarenje” bitcoina se bliži kraju, šta čeka najpoznatiju kriptovalutu

0

Bitcoin, najveća svjetska kriptovaluta, ima ograničenu ponudu od 21 milion kovanica, pri čemu je gotovo 90 posto već “izrudareno”. (“Rudarenje” je informatički proces u kojem se na moćnim kompjuterima, pomoću kodova, kreiraju novi bitcoini).

Analitičari sada nagađaju što će se dogoditi s kripto ekonomijom kada se ne budu izdavali novi novčići.

Za razliku od drugih oblika novca, uključujući takozvane fiat valute, koje se mogu printati po volji centralnih banaka, bitcoin ima ograničenu ponudu koju je izumitelj valute, misteriozni Satoshi Nakamota, ograničio na 21 milion kovanica.

To znači da nikada neće postojati više od 21 milion bitcoina. Do avgusta 2021. godine bilo je dostupno približno 18,7 miliona bitcoina, a preostalo je samo oko 2,3 miliona za “rudarenje”.

Ograničenje ponude nije slučajno, ono čini najstariju kriptovalutu na svijetu ograničenom robom i kontrolira inflaciju koja bi inače mogla proizlaziti iz neograničene ponude novčića.

Moguće formiranje kartela poput OPEC-a

Trenutna procjene je da će svi bitcoini biti “izrudareni” 2140. godine. Postavlja se pitanje hoće li bitcoin mreža ostati funkcionalna i nakon tog vremena. Analitičari kažu da se ekonomija bitcoina mora promijeniti kako bi mreža ostala operativna.

Mnogi predviđaju da bi se ekosistem kriptovalute mogao promijeniti, baš kao i njegov identitet. Prvotno je predstavljen kao sredstvo razmjene za dnevne transakcije, no kasnije je umjesto toga našao veću popularnost kao ulagačka imovina.

Analitičari također kažu da bi rudari bitcoina mogli formirati kartele, slično onima koji kontroliraju drugu robu, poput Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), koja kontrolira tržište proizvodnje nafte.

Druga mogućnost koju su iznijeli analitičari je da bi bitcoin mogao postati rezervna imovina, što bi smanjilo broj transakcija na kripto mreži jer će maloprodajne trgovce i male trgovačke firme zamijeniti veliki institucionalni i trgovački igrači.

Provodili bi sve manje i skuplje trgovine, produžujući vrijeme za vađenje konačnog broja bitcoina.

Vrijednost i dalje nestabilna

I, konačno, protokol kriptovalute može se promijeniti kako bi se produžila proizvodnja nakon što dosegne granicu od 21 miliona. No, to bi smanjilo vrijednost već iskopanog bitcoina, što vlasnici novčića vjerovatno neće prihvatiti.

Trenutno, međutim, oskudica bitcoina i rastuće cijene privlače špekulativne ulagače, a njihove su opklade dovele do nestabilnih promjena cijena koje ozbiljne ulagače odvlače od kriptovalute.

Bitcoin je ove godine skočio do najveće vrijednosti od 60.000 dolara u februaru, potom pao na polovinu tog iznosa tokom ljeta, a ove sedmice opet je porastao na 55.000 dolara po kovanici.

Neke zemlje poput El Salvadora i Kube vide potencijal u valuti i već poduzimaju korake kako bi postala zakonsko sredstvo plaćanja.

D. Sinanović