Rubini: Oporavak od krize bit će spor

0

Ekonomista Nurijel Rubini upozorio je na produženi pad i spor oporavak od koronavirusa. Čak i ako se globalna ekonomija ove godine oporavi od uticaja koronavirusa, to će biti „anemično“, piše BBC.

Upozorio je na “nezapamćenu” recesiju. Profesor Rubini predvidio je finansijsku krizu za 2008. godinu prije mnogih drugih.

– Tokom svjetske finansijske krize trebalo je oko tri godine dok proizvodnja nije naglo pala – rekao je Rubini za BBC-ov program Talking Asia iz svog doma u Njujorku.

– Ovoga puta nije trajalo tri godine, čak ni tri mjeseca. U tri sedmice došlo je do pada svake komponente – kazao je on.

Njegovo upozorenje dolazi s obzirom da broj slučajeva koronavirusa u svijetu prelazi pet miliona, pri čemu se u mnogim zemljama vidi drugi talas infekcija i bore se za ponovno otvaranje svoje ekonomije.

– Možete otvoriti prodavnice, ali pitanje je hoće li se vratiti kupci. Većina tržnih centara u Kini i dalje je prazna. Njemačke prodavnice su otvorene, ali ko želi da ide i kupuje? – kaže Rubini.

Azija će u povratku iz pandemije ipak imati bolji rast od „drugih naprednih ekonomija“.

– Kada su svi rekli da će Kina imati teško slijetanje u 2015. godini, rekao sam da će to biti skokovito – rekao je profesor Rubini.

– Zapravo sam bio optimističniji nego što je bio Wall Street. Ljudi koji kažu da sam pokvaren sat koji dva puta na dan pokazuje tačno vrijeme, nisu me poslušali – naglasio je on, prenosi magazin Nova ekonomija.