RS želi novi aranžman s MMF-om

0

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministrica finansija Zora Vidović, zajedno sa saradnicima, razgovarali su danas putem video linka sa predstavnicima Svjetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne finansijske korporacije i Evropske investicione banke.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj implementaciji različitih programa koje Vlada Republike Srpske sprovodi u saradnji sa ovim međunarodnim finansijskim institucijama, te o novim planiranim programima podrške u narednom periodu.

Premijer Višković je istakao da je Republika Srpska spremna i danas da razgovara sa Međunarodnim monetarnim fondom o novom višegodišnjem aranžmanu, koji bi pomogao u rješavanju ključnih prioriteta, a to su reforma javnih preduzeća i reforma zdravstvenog sektora.

Takođe, predstavnici Republike Srpske će kroz Radnu grupu za socio-ekonomski odgovor na pandemiju dati svoj puni doprinos u realizaciji programa Makroekonomske pomoći Evropske unije.

Istaknuto je da je neophodno hitno završiti ratifikaciju osam operacija podrške koje su BiH pružile međunarodne finansijske institucije, ukupne vrijednosti 285 miliona eura, jer je Republika Srpska ispunila sve korake koji su bili iz njene nadležnosti, te da izostanak navedene podrške umnogome ograničava i usporava planirane strukturne reforme.

Premijer Višković se još jedanput zahvalio međunarodnim finansijskim institucijama, posebno Međunarodnom monetarnom fondu, što su veoma brzo reagovali i pružili potrebnu finansijsku podršku u uslovima pandemije uzrokovane virusom korona, koju Republika Srpska koristi za podršku privredi i zdravstvenom sektoru.