RS: Promet 3,8 milijardi dolara, ostvaren suficit u razmjeni sa EU

0

Republika Srpska je za osam mjeseci ove godine ostvarila ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene sa inostranstvom od 3,8 milijardi dolara, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 79,6 posto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Vrijednost ostvarenog izvoza za osam mjeseci bila je oko 1,68 milijardi dolara, što je za 38,8 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Za osam mjeseci ove godine vrijednost uvoza bila je nešto više od dvije milijarde dolara i veća je za 29,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Najveći obim spoljnotrgovinske razmjene od 640,6 miliona dolara Republika Srpska je ostvarila u poslovanju sa Srbijom, dok je preko 553 miliona dolara ostvareno sa Italijom.

Republika Srpska je za osam mjeseci ove godine u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa EU ostvarila suficit u poslovanju. Vrijednost izvoza iznosio je oko 1,25 milijardi dolara, a uvoza oko 1,23 milijardi dolara.

Ekonomista Stefan Markićević rekao je Srni da se značajno procentualno povećanje izvoza i uvoza u prvom redu desilo zahvaljujući rastu industrije, naročito prerađivačkog sektora.

“Tu su i podaci o povećanju prometa industrije Republike Srpske, gdje je, ako gledamo podatke za avgust ove godine u odnosu na prošlu godinu, došlo do rasta prometa na inotržištu od skoro 70 posto, ali i do rasta desezoniranog prometa na inotršištu”, naveo je Markićević.

On kaže da je važno to što Srpska ponovo ima pozitivan saldo poslovanja sa EU, njenog najznačajnijeg spoljnotrgovinskog partnera, sa tendencijom da se takav trend nastavi i u budućnosti ukoliko ne bi bilo nekih većih poremećaja na globlnom tržištu.