RS dobila prvu privatnu osnovnu školu

0

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj.

Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1. do 5. razreda. Kako je za BiznisInfo kazala direktorica škole Danijela Risović, u toku je formiranje odjeljenja.

– Prvi ciklus upisa završili smo 30.6. Zadovoljni smo interesovanjem roditelja i brojem upisanih đaka. Slobodnih mjesta još ima, a drugi upisni ciklus završićemo tokom avgusta – kazala je Risović.

Ona kaže kako će se “Nikola Tesla” razlikovati od ostalih osnovnih škola a kako je glavna i najveća razlika vidljiva svakom ko je imao priliku da ih posjeti.

Danijela Risović

– U našim učionicama ne uči se ex cathedra (eks katedra), naša djeca se slobodno kreću, nastava je iskustvena i interaktivna, a nastavnik nije u središtu nastavnog procesa, nego je to dijete. Razlikujemo se i po tome što organizujemo cjelodnevni boravak djece u školi kao i po tome što u jednoj učionici borave djeca tri razreda (1-3, 4-6, 7-9) sa više nastavnika. U svom radu sa djecom primjenjujemo Montesori pedagogiju – pojašnjava Risović.

Plaćanje na rate

Obzirom da je riječ o školi koja će se finansirati iz vlastitih sredstava odnosno roditelji će plaćati troškove školarine, Risović kaže kako će to biti moguće učiniti na rate.

– Roditelji imaju mogućnost da godišnji iznos školarine plate u 12 mjesečnih rata u iznosu od po 768 KM. Pri obilasku škole, roditelji se mogu dodatno informisati o svim uslovima školovanja i šta je djeci obezbijeđeno za pomenuti iznos, kao i o uslovima stipendija koje je kompanija osnivač obezbijedila već u prvoj godini osnivanja škole – pojašnjava nam Risović.

Kompanija Del Mestri koja je osnivač škole već ima iskustvo u radi sa djecom. Naime u okviru ove kompanije djeluje vrtić „Montessori Kindergarten“ a nastaviće sa investicijama namijenjenim djeci i mladima.

Nove investicije

– U okviru školskog kampusa postoji dosta mjesta za izgradnju kvalitetnih sportskih terena i to će nam biti prve značajnije investicije u narednom periodu – obnova teniskih terena koji već postoje u okviru kampusa, izgradnja kvalitetnog terena za sportove na otvorenom (fudbal i sl) te sportske dvorane. U školskom kampusu ima mjesta i za zgradu srednje škole, ali za sada je to dalja budućnost, u bliskoj budućnosti najvažnije nam je da osnovna škola počne da kvalitetno živi i radi za šta postoje svi preduslovi – od brižljivo pripremljenog ambijenta do kvalitetnog nastavnog kadra – poručuje Risović.

Inače, kompanija Del Mestri je banjalučka kompanija koja je u vlasništvu Tropica, jednog od najvećih maloprodajnih lanaca u BiH.

B. Šutvić